Ingyenes robottervező a Microsofttól

2006.06.21. 12:10
Bárki létrehozhat robotjátékokat és ipari robotokat. A Microsoft új fejlesztői szoftverével a szükséges hardverek nélkül is létrehozhatók a robotok, és tesztelhető a működésük.

Ingyenes robotfejlesztő szoftverkészlete mutatott be kedden Microsoft. A Robotics Studiónak még csak a bétája készült el, de ez is nagy segítséget nyújthat az amatőröknek, diákoknak és fejlesztőcégeknek, akiknek most minden egyes új robot kifejlesztésekor "újra fel kell fedezniük a kereket", mivel mindig más-más szoftvert kell használniuk.

Virtuális robotok

A Windows operációs rendszerre és .NET fejlesztői környezetre épülő Microsoft Robotics Studio elég rugalmas ahhoz, hogy az egyszerű játékrobotoktól kezdve a robotporszívókon át a brutális ipari gépszörnyetegekig mindent létre lehessen hozni vele. A hamarosan megjelenő Lego Mindstorms Nxt játékrobotokat is lehet majd kombinálni a Robotics Studióval, derül ki a Microsoft sajtóközleményéből. A beépített PhysX AGEIA motor még azt is lehetővé teszi, hogy fejlesztők a robotok működését háromdimenziós modelleken szimulálják, magyarán a szükséges hardverek beszerzése nélkül is lehet robotokat alkotni.

Új terület

Komoly szerepet szeretne kiharcolni magának a Microsoft a robotikai iparágban: a híres Carnegie Mellon egyetemen a Microsoft robotikai csoportjának támogatásával hoznak létre egy robotfejlesztő központot. A központ 2006 nyarán indítja el weboldalát, ahol amatőrök, akadémikusok és kereskedelmi cégek oszthatják meg egymással robotikával kapcsolatos ötleteiket, fejlesztéseiket és szoftvereiket. A Robotics Studio kifejlesztésében az MIT és a Stanford szakértői is segítették.

A Microsoft robotikai csoportjának vezetője, Tandy Trower nagy jövő lát a robotikában, szerinte az iparág a következő öt-tíz évben multimillárd dolláros biznisszé fejlődik.  • Hírek
  • Személyi kölcsön