Robotnyelv

2001.02.28. 07:31
A kutatólaborok programozói már régóta dolgoznak olyan, közvetlen emberi irányítás nélkül is működő programocskák kifejlesztésén, amelyek egymással kommunikálva karbantartanák emberi gazdáik határidőnaplóját, megtalálnák felhasználójuknak a legolcsóbb repülőjegyet, illetve mindazt az információt, amit jelenleg hiába keresünk az interneten, pedig tudjuk, hogy ott van. Az ilyen intelligens ágensek már több mint húsz éve léteznek, a gyakorlatban azonban még nem terjedtek el, leginkább azért nem, mivel egyelőre nem sikerült alkalmazni őket a való világban felmerülő problémákra, vagy csak igen limitált esetekben.
Az NEC két kutatója, Dr. Lee Giles és Dr. Kam-Chuen Jim egy régi ágens-problémára, a ,,Zsákmány és ragadozók" nevű helyzetre talált új megoldást: a ragadozó ágensek saját nyelvet fejlesztenek ki, hogy könnyebben el tudják kapni a prédát. Amennyiben sikerül más helyzetekben is alkalmazni az így kifejlődő, egymással kommunikáló ágenseket, a hétköznapi életben is megjelenhetnek az átlagfelhasználónak szánt önszervező szoftverek.

Négy ragadozónak kell egy sakktáblán bekerítenie a prédát

A ,,Zsákmány és ragadozók"-probléma lényege, hogy négy ragadozónak kell egy sakktáblán bekerítenie a prédát, úgy, hogy az ne tudjon üres mezőre lépni. A probléma azonban az, hogy a ragadozók nem látnak túl messzire, így előfordulhat, hogy szem elől vesztik a zsákmányt, vagy egymást. Alaphelyzetben a ragadozók is és a préda is csak négy irányba mozoghat, átlósan nem. Döntés kérdése, hogy véges vagy végtelen a sakktábla, előbbi esetben a szélekhez vagy a sarokba szorítva is bekeríthető a zsákmány. Léteznek olyan változatok is, ahol a ragadozók és a préda is mozoghat átlósan, illetve olyan variáció is, ahol a táblát hatszögek vagy más síkidomok alkotják.

Mivel a ragadozók nem tudják egymás helyzetét, a zsákmány elfogásához kommunikálniuk kell egymással. Giles és Jim kísérletében ezt egy központi üzenőtáblával oldották meg, ahová az ágensek rövid bináris üzeneteket küldhetnek. Az ágensek kezdetben teljesen véletlenszerű kódsorozatokat küldtek a táblára, ami nem nagyon segítette őket az együttműködésben és a vadászatban. Mivel azonban a rendszer az életképes egyedek túlélését biztosította, többezer ciklus után azok az ágensek maradtak fenn, amelyek értelmes üzeneteket küldtek a többieknek: lassan saját nyelvet hoztak létre!

A kísérlet legmeglepőbb eredménye az volt, hogy noha egyes kódsorozatokat meg tudtak fejteni a kutatók, más kódok jelentése ismeretlen maradt számukra. A kutatók számára egyértelmű volt, hogy a nyelv használatával az ágensek sikeresebben tudtak együttműködni, a kódokat azonban nem mindig tudták megfejteni. Így aztán elképzelhető, hogy az emberek szolgálatában álló ágensek gonosz megjegyzéseket váltanak majd a hátunk mögött, miközben mi gyanútlanul várjuk, hogy megtalálják számunkra a legolcsóbb CD-lemezt az interneten.

K. Jim, C.L. Giles, "Talking Helps: Evolving Communicating Agents for the Predator-Prey Pursuit Problem," Artificial Life, (accepted)  • Tippek
  • Hírek