Valér
-2 °C
0 °C

Nyilvános lesz az RSA algoritmus

2000.09.19. 15:32
Néhány napon belül az egész világon közkinccsé válik az RSA titkosítási algoritmus, mivel lejár az eljárás szabadalmi védettsége az USA-ban. Ezentúl bárki írhat az RSA algoritmusokra alapuló titkosítási szoftvereket és digitális aláírást generáló programokat, és ezeket szabadon beviheti az Egyesült Államokba.
Az RSA rövidítés Ronald Rivest, Adi Shamir és Leonard Adleman nevéből áll össze, akik a Massachusetts Institute of Technology munkatársaiként a hetvenes évek végén felfedezték, és tették piacéretté az eljárást.

Az RSA forradalmi megoldást alkalmazott a titkosításban, hiszen a titkosítandó üzenet rejtjelezésére első alkalommal használtak két kulcsot, amelyek közül az egyiket akár nyilvánosságra is lehet hozni. Az eljárás ezért nem csak a titkosításra használható: segítségével az interneten keresztül személyek biztonságos azonosítását is végre lehet hajtani.

Az aszimmetrikusnak nevezett titkosítási eljárás nélkül nem lehetséges adatállományokat, dokumentumokat digitális aláírással ellátni, és az e-mailt harmadik fél számára olvashatatlan karaktersorrá alakítani. Időközben a világon valóságos ipar alakult ki az aszimmetrikus titkosítás alkalmazására. A kimondott titkosító-programokon kívül jóformán minden e-commerce megoldás ide tartozik, illetve a vezeték nélküli internet-hozzáférést lehetővé tevő alkalmazások.

A kizárólagos jogokat az amerikai RSA Security használja, de a 4 405 829 számú amerikai szabadalom 2000. szeptember 20-án lejár. Az eljárást szeptember elején marketingfogásként már részben felszabadították, így a szabadalom valódi lejárta alig okoz veszteséget. Az RSA Security számára sokkal fontosabb az amerikai exportkorlátozások feloldása, hiszen külföldön más konkurens cégek eddig is alkalmazhatták programjaikban az RSA algoritmust, ők viszont nem vihették a saját termékeik "erős" változatát külföldre.

Idén január 13. előtt amerikai cégek csak legyengített biztonsági szintű programokat adhattak el külföldre, míg a nyugat-európai konkurencia a saját fejlesztésű programjait szabadon terjeszthette. Hasonló, digitális aláírás képzéséhez használható eljárás a DSA algoritmus, illetve az összes public-key algoritmus (Elliptic Curve, Diffie Hellman kulcscsere) azonban az RSA a legelfogadottabb es legrégibb közöttük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!