Emőke
-4 °C
9 °C

Személyes adatvédelem bagóért

2005.12.07. 15:30
Paranoiás otthoni felhasználók is megvédhetik adataikat a szerdán megjelent EagleEyeOS másolásblokkoló szoftverrel. A tíz nyelven megjelent segédprogram egygépes alapváltozata ingyenes, a vállalatoknak szánt többgépes csomagok ára az aktivált funkciók számával arányos.

Szerdától több mint háromszáz nemzetközi szájton megvásárolható a SaveAs Rt. által kifejlesztett EagleEyeOS adatvédő szoftver, amely néhány kattintással megakadályozza a kényes információk kiszivárgását. A program blokkolja a külső adathordozókra, illetve a soros, infravörös, usb, bluetooth és wifi hálózatokra irányuló másolást, azaz a számítógépről egyetlen védett fájl sem kerülhet át csak úgy véletlenül egy flopilemezre, cd-re, dvd-re, mobiltelefonra vagy számítógépre. Még a nyomtatás is megakadályozható.

Hét változatban jelent meg a program, ezek közül a legegyszerűbb otthoni megoldás, az egygépes EagleEyeOS One ingyen letölthető. A mindössze két megabájtos program észrevétlenül megbújik a rendszertálcán, de működés közben folyamatosan figyeli az engedélyezett és tiltott fájlműveleteket, és hogy a számítógépre hányszor kötöttek külső adattárolót. Rövid tesztünk szerint ez a verzió igazából csak játszadozásra alkalmas, a jelszóval védhető és rejtetten futtatható One Plus verzióért kemény 10 eurót, azaz körülbelül 2 500 forintot kell kifizetni.


Katt a képre!

A vállalati verziók természetesen sokkal összetettebbek, a totális védelmet nyújtó Professional Severe változatban például a fájlok teljes életútja nyomon követhető, a rendszer kezelője minden egyes eszközre és felhasználóra egyedi hozzáférési politikát alakíthatnak ki, és a felhasználók gépén olyan elszigetelt mappák hozhatók létre, amelyekben nyugodtan elrejthetik személyes fájljaikat, így azok véletlenül nem keveredhetnek össze a kényes üzleti információkat tartalmazó fájlokkal.

Mindegyik EagleEyeOS magyar, angol, német, francia, spanyol, olasz, orosz, japán, kínai és cseh nyelven elérhető. A szoftverek a cég szájtján is letölthetők és megvásárolhatók.