Piroska
-2 °C
5 °C

Barátainkat rangsorolja a Microsoft

2005.12.06. 10:30
Levélváltásaink gyakorisága alapján készít toplistát ismerőseinkről a Microsoft SNARF nevű ingyenes levélválogató szoftvere.
#alt#
Ezek nem barátok

Napi sok száz email közül nehéz kiválasztani a legfontosabbakat, és sokan képtelenek kreatív munkát végezni, ha állandóan új levél érkezésére figyelmeztető ablakok ugrálnak elő a kijelző alján. A Microsoft egy új ingyenes szoftverrel próbálja megkönnyíteni a levelek kezelését: a SNARF nemcsak az érkezés ideje, hanem a küldő ismertsége alapján is rangsorolni tudja a leveleket. A szoftver egy kutatási projekt eredménye, és a megoldás hamarosan a Microsoft termékeiben is megjelenhet.

Számmisztika

Számítógépeink szövegelemzéssel - szerencsére - nem tudják azonosítani legjobb barátainkat, számolásban azonban igen ügyesek, és a társas kapcsolatok általában számokkal is nagyon jól leírhatók. A képlet roppant egyszerű: azok az ismerőseink a fontosak, akiknek sok levelet írunk, illetve akiktől sok levelet kapunk.

Számokkal bűvészkedik a SNARF is, amellyel többféle toplistát is készíthetünk. Egy dobozban összegyűjthetjük azokat az elvetemült ismerőseinket, akik az elmúlt napokban mindenki másnál több levelet írtak, egy másik dobozban összegyűjthetjük az összes nem olvasott levelet, nehogy lemaradjuk valamiről, egy harmadik dobozba pedig a legjobban termelő hírleveleket köthetjük be.

Csak a kijelző felbontásától és méretétől függ, hogy mennyi keresődobozt tudunk elhelyezni a SNARF felületén, egyébként szinte korlátlanok a lehetőségek. Minden egyes dobozban különféle beállításokkal szűkíthető a megfigyelt levelek köre. Megadható például, hogy az elmúlt nap, hét, hónap vagy év leveleire vagyunk-e kíváncsiak, és egyetlen Outlook-mappa tartalmára is szűkíthető a keresés. Az is beállítható, hogy csak az olvasott levelek jelenjenek meg, vagy csak az olvasatlanok, vagy csak a válaszlevelek.

A módszer korántsem tökéletes, hiszen gyakran éppen a legjobb ismerőseink nem írnak vissza, mivel a társalgás személyesen vagy csevegőszobában folytatódik. Ezt a Microsoft kutatói is tudják, és azon dolgoznak éppen, hogy egy-egy ismerősre magunk is ráhúzhassuk a "fontos" jelölést.

Jövőkép

Marc Smith, a SNARF-ot kifejelesztő csoport tagja a Cnet informatikai lapnak elmondta, hogy az új levélválogató technika a közeljövőben bekerülhet a Microsoft termékeibe is, például az Outlook, Exchange, Hotmail és Outlook Expess levelezőkbe. Jelenleg a SNARF az Outlook 2002 és 2003 levelezővel biztosan működik, és futtatásához Windows XP Service Pack 2 oprendszert és .NET keretrendszert igényel.