Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Nyáron érkezik a StarOffice 8

2005.05.04. 09:15
A Sun Microsystems irodai programcsomagja megújult kezelőfelületet kapott, és jobban kezeli legfőbb riválisa, a Microsoft Office fájljait. A végleges változat júliusban lesz letölthető.

A StarOffice elsősorban szövegszerkesztésre meg táblázatkezelésre alkalmas, és ugyanarra a kódra épül, mint az ingyenes OpenOffice, amely számos Linux disztribúcióban megtalálható, például a Red Hat és a Novell is ezzel szereli fel operációs rendszerét.

Beszélnek egymással

A programcsomag legújabb változata, a StarOffice 8 drámaian továbbfejlesztett Microsoft Office-kompatibilitást ígér, ha hihetünk a vállalat hivatalos közleményének. A StarOffice megnyitja majd a jelszóval védett Word és az Excel fájlokat, hibátlanul kezeli a Word dokumentumok táblázatait, paragráfusait és a különféle szövegtöréseket, a kezeli az Excel mérete táblázatait és képleteit. A legtöbb újítás az OpenOffice csomagban is megtalálható lesz, írta a Cnet.

A Sun szerint a StarOffice fejlődése a Microsofttal való szorosabb együttműködésének köszönhető, amely a 2004 áprilisában aláírt megállapodással kezdődött, de a két cég szoftvereinek a kompatibilitása valójában már jóval korábban elkezdett javulni.

Nagyban olcsóbb

Megváltozott a StarOffice 8 kezelőfelülete is: az eszköztárak minden egyes programban átláthatóbbak, leválaszthatóak, és a tartalmuk függ a környezettől. Az Impress nevű bemutatókészítő szoftverben különféle sablonok segítik az előadások legyártását, a Base adatbázis-kezelő szoftverben pedig "tündér" (wizard) segítségével lehet automatizálni számos feladatot.

A Cnet szerint a StarOffice hatvan dollárért lesz letölthető, de a tízezer licencet vásárló nagyvállalatoknak vagy intézményeknek felhasználónként csupán huszonöt dollárt kell fizetniük. A tizenegy nyelven elérhetőStarOffice 8 Windows, Linux és Solaris operációs rendszereken, illetve Intel Pentium, AMD Opteron és Sun Sparc processzorokon is működik.