Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Személyi asszisztens segít az emlékezésben

2008.08.24. 09:10
Az IBM izraeli kutatólaboratóriumában olyan szoftvert dolgoztak ki, amely mobiltelefonra rögzített, töredékes adatok alapján segít nevek, arcok, párbeszédek és az ezekhez kapcsolódó információ előhívásában.

Bár mobiltelefonunkon sok adatot tárolunk, fotókat, videókat és hangfelvételeket készítünk vele, az adat-darabkákat nem társítjuk, ezért a későbbiekben nem vesszük kellőképp hasznukat.

A szoftver asszociációs technikát alkalmazva képes az adatrögzítés kontextusának megértésére és a különféle adatok összekapcsolására majd előhívására. Yaakov Navon a haifai IBM labor vezető fejlesztője szerint "Olyan ez, mintha a memóriánk rendelkezne egy személyi asszisztenssel".

A Pensieve-nek nevezett új rendszer a fejlett mobiltechnológiák egyes funkcióit felhasználva (képfeldolgozás, GPS információk, optikai alakfelismerés, beszédfelismerés stb.) megszűri és összekapcsolja össze az információkat. Például, ha egy konferencián találkozunk valakivel, képet készítünk róla és a névjegykártyájáról is, a szoftver összepárosítja a két információhalmazt az azonos időpont és helyszín alapján. Ha ugyanezzel a személlyel a jövőben találkozót szervezünk, akkor a naptárbejegyzésünk alapján a szoftver figyelmeztet minket, hogy milyen adatok állnak rendelkezésünkre az illetőről.

A technológia olyan helyzetben is segíthet, amikor találkozunk valakivel, de nem emlékszünk arra, honnan ismerjük. Ha beírjuk a nevét a mobiltelefonunkba, a segítségével pillanatok alatt visszakereshetjük hol, mikor találkoztunk vele, és milyen egyéb információk kapcsolódnak ahhoz az eseményhez.