Márk
13 °C
28 °C

A számítógép átlát rajtad

2001.08.23. 18:09
A Howard Hughes Orvostudományi Intézetben kifejlesztett program gyorsabban és pontosabban képes leolvasni egy ember arckifejezését, mint mi magunk.
Ezen is túl vagyunk: megszületett a program, amely digitalizált arckép alapján képes pontosan megállapítani az ember lelkiállapotát, sőt azt is, ha az arckifejezés nem valódi, hanem majré. A szoftver ráadásul gyorsabb, mint az ember: míg egy egyperces film elemzése átlagosan egyórás munkát jelent egy szakértőnek, a gépnek ugyanez öt percbe kerül. A Howard Hughes Orvostudományi Intézetben (HHMI) kidolgozott program jelenleg a legjobb a világon.

Három szem többet lát

A program alapját a Paul Elkman által 1970-ben leírt arckifejezési kódrendszer (FACS, Facial Action Coding System) szolgált, amely negyvenhat különböző alapvető arcmozgásrészletet különböztet meg.

Terrence Sejnowski
Mosolyog
A Terrence Sejnowski vezette kutatócsoport, amelynek Elkman is tagja, nem bízta a véletlenre a sikert: három korábban kifejlesztett arckifejezés-felismerő rendszert szedtek szét, hogy felhasználhassák a legjobb részeiket.

A különböző módszerek magukban gyengék voltak. Az arconvásalapú analízis például a bőr ráncolódása alapján ismerte fel, hogy valaki mosolyog vagy haragszik - az alapból ráncos idősebb arcoknál azonban gyakran tévedett.

"Kiderült, hogy bár ezek az eljárások egyedül gyengének bizonyultak, az egyesítésükkel létrejött hibrid eljárás a szakértőkhöz hasonlóan, 91 százalékos pontosságot ért el" - mondta Sejnowski. A számítógépes program így megbízhatóbbnak bizonyult a hagyományos laikusnál, akik átlagosan csak az esetek 73,7 százalékában ítélik meg pontosan egy arckifejezés valódiságát.

Blöff

Ez volt a helyzet 1999-ben. A program azóta hat helyett tizenkét különböző érzelem beazonosítására képes, és Sejnowski La Jolla-i laboratóriumában kifejlesztett képfeldolgozási rendszernek köszönhetően pontossága 95 százalékra emelkedett.

A HHMI-n kívül egyébként a Carnegie Mellon és a pittsburgi egyetemen is kísérleteznek arckifejezés-felismerő programokkal. A cél egy jobb hazugságvizsgáló létrehozása, de sok az arcról olvasásnak még sok más érdekes felhasználási területe is létezik - ezért pénzeli a kutatást a CIA.

Mosolyogj a gépedre!

Sejnowski szerint végső formájában a szoftver egyszer majd a hétköznapi számítógépek része lesz. A kamerával felszerelt PC így felismerhetné felhasználója örömét vagy haragját (így feleslegessé válna a Ctrl-Z és a Vissza gomb lenyomása).

Egy kutatócsoport ugyanakkor jelenleg próbálja a rendszert a Sony pirinyó robotkutyájába, az Aiboba telepíteni, amely így a korábbinál is jobb társa lehetne azoknak, akik nem akarnak vagy nem tudnak egy kisállatot ellátni.