Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Zene rádióról PC-re

2000.12.28. 14:06
Az mp3 technológiával, illetve a Napster-rel változtak a zenehallgatási szokások. Az mp3-nak köszönhetően a zene szélesebb körben, olcsóbban és gyorsabban terjedhet, mint ahogy azt eddig megszoktuk. Vajon ez a jövő? Úgy tűnik, hogy inkább csak az egyik lehetséges. A real audio és az mp3-stream alapú rádiók mellet újra helyet követel magának a régi jó FM rádió. Egy szoftver segítségével a rádióhallgató elmentheti a neki tetsző dalokat saját felhasználásra, teljesen legálisan.
A Gotuit Media segítségével a felhasználó mezei PC-jéből egy program segítségével - amely a rádióból szóló zenét letölthetővé teszi - és egy FM rádióval valódi zenevadászt állíthat össze.

A SongCatcher lehetővé téve a szelektív letöltést

Ha bármikor fülünknek kedveset hallunk a rádióban a Record gombra csapva máris birtokunkban tudhatjuk. A SongCatcher tárolja és kijelzi az előadót, illetve a számcímet, ezzel lehetővé téve a szelektív letöltéseket, illetve kiszűrhetővé teszi a reklámokat és a műsorvezetők monológjait, legalábbis részben.

A szoftver programozható, akár egy videó, a megfelelő időben bekapcsol, elindítja a felvételt, majd annak végeztével kikapcsol. A buffernek köszönhetően az sem baj, ha a hallgató csak egy szám közepén kattint a felvételre, mivel a szoftver 5 percnyi zenét automatikusan tárol.

A legalitást a Gotuit Media garantálja

Ha a felhasználó végzett a munkájával, a SongCatcher rákapcsolódik a Gotuit adatbázisára, és a napközben rögzített kódok alapján összeállítja az aznapi listát, amit később szerkeszteni lehet. Az adatbázisban szerepel minden olyan rádióadó műsora, amellyel a Gotuit Media szerződésben áll.

Persze a felvétel nem mindig tökéletes, elképzelhető, hogy két dalt ,,átúsztattak", vagy éppen a műsorvezető tartotta fontosnak, hogy valamely magvas gondolatát még a zene alatt megossza hallgatóival. Erre az esetre készült a SongCatcher saját szerkesztője, amivel tetszés szerint lehet megvágni a dalokat.

A hardver-igény sem nagy

A hardver-igény sem túlságosan nagy, sőt, elég egy mezei PC, hangkártya, illetve egy FM rádió, amelyet egy kábellel a gépre csatlakoztatunk. A felvételek minősége persze az adott rádióállomástól is függ. A rádiók ugyanis saját archívumukat osztják meg a Gotuit Media-val, amely ez esetben csupán közvetítő szerepet játszik, á la Napster.

A program ingyenesen letölthető változata már megtalálható a SongCatcher hivatalos honlapján, egy hónapig ingyenesen kipróbálható, éves előfizetési díja pedig jövőre 29,95$ lesz. A SongCatcher egyelőre csak az Egyesült Államokban működik, azon belül is 1100 kisebb-nagyobb rádióállomás tagja a hálózatnak. A szolgáltató azonban reméli, hogy idővel a ma népszerű netrádióknak is megfelelő ellenfele lehet, köszönhetően a letöltési funkciónak, illetve a SongCatcher másik nagy előnyének, a 'Not Again' gombnak, amivel egyes előadókat egyserűen letilthatunk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!