Valér
4 °C
8 °C

Elkészült az irodákba szánt 3D-s Linux

2006.05.11. 10:30
Másfél évvel ezelőtt azt hangoztatta a Novell, hogy a Linux robbanásszerű növekedés előtt áll, de igazából csak most álltak elő az első igazán izgalmas operációs rendszerrel, ez a júniusban megjelenő Suse Linux Enterprise Desktop 10. A nyílt forráskódú világ háromdimenziós ablakkezelővel és mélyen beépített keresővel tör előre.

A nyár elején megjelenő, kissé összetett nevű operációs rendszerről azt állítja a Novell, hogy bármilyen általános irodai gépen megállja a helyét, ha nincs szükség semmilyen speciális alkalmazásra, csak böngészőre, levelezőre meg irodai eszközökre. Ugyanakkor bevallásuk szerint még egyáltalán nem állnak készen arra, hogy meghódítsák a sok százmillió otthoni felhasználó számítógépét, mivel e széles tömeg bizonyára hiányolná a kizárólag Windowsra megírt szoftvereket, a kizárólag Windows alatt támogatott különleges perifériákat, no meg a játékokat.

Erre a szerénykedő kijelentésükre azonban némiképpen rácáfoltak az új Suse rendszer élő bemutatójával. Kocsányon lógó szemekkel süppedtem bele a MOM Park mozijának kényelmes foteljeibe, amikor a gigantikus mozivásznon elém tárult a háromdimenziós kezelőfelület, a fájlkeresésre épülő új indítómenü meg a többi multimédiás extra. Ugyanazt az Xgl nevű 3D ablakkezelőt mutogatták, amelyről korábban már írtunk az Indexen, de a linuxos fejlesztőgárda azóta megoldotta, hogy egyetlen gombnyomással lehessen ki- és bekapcsolni, tehát az Xgl-t már nem hajmeresztő mutatványokkal kell összetákolni.

Térgörbület

Számos egyéb szoftver mellett egyszerre két mozifilm futott a gépen, és a médialejátszó rongyként himbálózó ablaka úgy úszott át a kocka egyik oldaláról a másikra, az éleknél derékszögben meghajolva, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Varga Zsolt, a Novell üzletfejlesztési vezetője az Indexnek elárulta, hogy az Xgl-t érdemes mindig bekapcsolva hagyni, mert az egyszerű kétdimenziós műveleteket, például az ablakmozgatást, a kicsinyítést meg a nagyítást is felgyorsítja.


Kattintson a képre!

Az új Suse Linux a boltokban kapható gépek többségén fut majd, és a háromdimenziós megjelenítéshez sem kell megvenni a legmodernebb grafikus kártyát, a bemutatót futtató gépben például egy Ati 9600-as volt, ami körülbelül három évvel ezelőtt volt csúcshardver. A rendszer második nagy újítása a Beagle nevű kereső beépítése, a windowsos startmenünek megfelelő linuxos indítómenü is ezen alapul. Ezzel kilistázhatók a kedvenc, a legutóbb használt, illetve az új szoftverek, a maradékot meg úgy lehet a leggyorsabban elérni, ha az ember elkezdi bepötyögni a nevét. Így nemcsak programokat, hanem fájlokat is lehet keresni: a találati eredmények típusonként kategorizálva, relevancia szerint rendezve jelennek meg egy külön ablakban.

A júniusban megjelenő Susét várhatóan tízezer forintért lehet majd megvásárolni.