Friderika
13 °C
29 °C

Döcögve indult a Vista SP1

2008.03.21. 10:29
Néhány napja hozzáférhető a Windows Vista régóta várt első szervizcsomagja - egyelőre csak manuális letöltésként a Microsoft weboldaláról, az automatikus frissítés csak később indul el, hogy időben kicsit jobban eloszoljon a sok letöltés okozta terhelés.

A felhasználók visszajelzése egyelőre egyöntetűen negatív: az SP1 a beszámolók szerint lassítja a rendszer és rejtélyes fagyásokat okoz - már ha egyáltalán hagyja magát telepíteni.

A hivatalos Vista blogon a kommentezők általános jelzője a szervizcsomagra a "katasztrofális", és roppant változatos hibajelenségekre hívják fel a figyelmet. A legáltalánosabb probléma, hogy telepítés után az Nvidia videokártyák meghajtóprogramjai sok esetben egyszerűen eltűnnek, illetve egyes hangkártyáknál és alaplapra integrált videokártyáknál (többek között széles körben elterjedt Realtek, Creavite és Intel típusok) a meghajtóprogramokat kézzel vissza kell állítani egy régebbi verzióra, mert a SP1 nem szereti őket.

Ezen felül a felhasználók rejtélyes lassulásokról, akadozásról, és nem túl sűrű, ám annál idegesítőbb rendszerösszeomlásokról számolnak be - ami szöges ellentétben áll azzal, hogy az ígéretek szerint a szervizcsomag éppen a stabilitáson és a sebességen javít majd látványosan.

A Microsoft most a szervizcsomag hibáit foltozgatja a beérkezett visszajelzések alapján. Az SP1 igazi éles bevetése áprilisban indul, amikor automatikusan letölti majd minden Vista a netről a frissítést, és így az nem csak a kíváncsi érdeklődőkhöz, de az igazi tömegekhez is eljut.