Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Lázadnak a játékosok a Spore másolásvédelme ellen

2008.09.11. 10:35
A megjelenése óta a világ összes pécés játékosa a Spore-ról beszél; hol az a téma, hogy jó-e a játék, hol az, hogy milyen vicces lényeket lehet benne alkotni, legújabban pedig a másolásvédelem ellen lázonganak a játékosok.

A játék a SecuROM másolásvédelmi eljárás egy módosított verzióját alkalmazza, ami telepítéskor az interneten ellenőrzi, hogy eredeti lemezt, vagy másolatot használunk-e (később ezt tíznaponta megismétli). Ez aránylag gyakori megoldás mostanában, még egyszemélyes, internetkapcsolatot amúgy nem igénylő játékoknál is előfordul. A felháborodás oka az, hogy a védelem egy játékot összesen háromszor enged telepíteni, negyedszerre letiltja a kódot, amit a játékhoz kaptunk.

Ha Windows-újratelepítés, új gép, vagy hasonló ok miatt már negyedszerre installálnánk, fel kell hívnunk a kiadó Electronic Artsot telefonon, bediktálni a kódunkat, elmondani, miért szeretnénk már negyedszer telepíteni, és ha jogosnak tűnik az igényünk, feloldják a tiltást. (Hasonló módszert alkalmazott a Mass Effect pécés verziója is nemrég, de ott a felháborodás hatására kikapcsolták ezt a funkciót.)

A tiltakozás leglátványosabb formáját az Amazon webáruházban figyelhetjük meg, ahol a vásárlók minikritikákat írhatnak a termékekről, és osztályozhatják azokat. A Spore eddig feltöltött 1300 vásárlói tesztjéből több mint 1200 egy csillagot adott rá a maximális ötből, kiemelve, hogy maga a játék jó, a másolásvédelmet büntetik a minimális pontszámmal. Így az a fura helyzet állt elő, hogy a Spore egyszerre a legjobban fogyó, és az egyik legrosszabb átlagos értékelésű termék az egész áruházban. A tesztek írói néha egészen vicces túlzásokba esnek: "Nemrég volt végbéltükrözésem, de ez a másolásvédelem simán rosszabb annál", írja az egyik háborgó vásárló, "Nem fogok 50 dollárt fizetni egy játékért, ami ilyen hülyeségekkel zaklat, inkább lemondom az előrendelésem, és a kalózverziót választom", így egy másik.

A magyar Electronic Artsnál kérdésünkre elmondták, hogy a terméktámogatásuknál egy nem emelt díjas vonalat tartanak fenn az új kódok igénylésére. Így legalább magyarul szabadkozhatunk a telefonban, amikor kikérdeznek, hogy miért óhajtjuk negyedszer telepíteni a játékot. A Spore dobozán, és a kézikönyvében egyébként csak arra figyelmeztetnek, hogy a játék aktiválásához internetkapcsolat szükséges, a három telepítés utáni procedúráról egy szó sem esik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?