Huba
17 °C
33 °C

Lázadnak a játékosok a Spore másolásvédelme ellen

2008.09.11. 10:35
A megjelenése óta a világ összes pécés játékosa a Spore-ról beszél; hol az a téma, hogy jó-e a játék, hol az, hogy milyen vicces lényeket lehet benne alkotni, legújabban pedig a másolásvédelem ellen lázonganak a játékosok.

A játék a SecuROM másolásvédelmi eljárás egy módosított verzióját alkalmazza, ami telepítéskor az interneten ellenőrzi, hogy eredeti lemezt, vagy másolatot használunk-e (később ezt tíznaponta megismétli). Ez aránylag gyakori megoldás mostanában, még egyszemélyes, internetkapcsolatot amúgy nem igénylő játékoknál is előfordul. A felháborodás oka az, hogy a védelem egy játékot összesen háromszor enged telepíteni, negyedszerre letiltja a kódot, amit a játékhoz kaptunk.

Ha Windows-újratelepítés, új gép, vagy hasonló ok miatt már negyedszerre installálnánk, fel kell hívnunk a kiadó Electronic Artsot telefonon, bediktálni a kódunkat, elmondani, miért szeretnénk már negyedszer telepíteni, és ha jogosnak tűnik az igényünk, feloldják a tiltást. (Hasonló módszert alkalmazott a Mass Effect pécés verziója is nemrég, de ott a felháborodás hatására kikapcsolták ezt a funkciót.)

A tiltakozás leglátványosabb formáját az Amazon webáruházban figyelhetjük meg, ahol a vásárlók minikritikákat írhatnak a termékekről, és osztályozhatják azokat. A Spore eddig feltöltött 1300 vásárlói tesztjéből több mint 1200 egy csillagot adott rá a maximális ötből, kiemelve, hogy maga a játék jó, a másolásvédelmet büntetik a minimális pontszámmal. Így az a fura helyzet állt elő, hogy a Spore egyszerre a legjobban fogyó, és az egyik legrosszabb átlagos értékelésű termék az egész áruházban. A tesztek írói néha egészen vicces túlzásokba esnek: "Nemrég volt végbéltükrözésem, de ez a másolásvédelem simán rosszabb annál", írja az egyik háborgó vásárló, "Nem fogok 50 dollárt fizetni egy játékért, ami ilyen hülyeségekkel zaklat, inkább lemondom az előrendelésem, és a kalózverziót választom", így egy másik.

A magyar Electronic Artsnál kérdésünkre elmondták, hogy a terméktámogatásuknál egy nem emelt díjas vonalat tartanak fenn az új kódok igénylésére. Így legalább magyarul szabadkozhatunk a telefonban, amikor kikérdeznek, hogy miért óhajtjuk negyedszer telepíteni a játékot. A Spore dobozán, és a kézikönyvében egyébként csak arra figyelmeztetnek, hogy a játék aktiválásához internetkapcsolat szükséges, a három telepítés utáni procedúráról egy szó sem esik.