Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Meccset közvetítenek az intelligens szoftverek

2004.07.12. 09:52
Melyek egy labdarúgó világbajnoki, vagy wimbledoni döntő legfőbb mozzanatai? Hogyan azonosítsanak emberi segítség nélkül gólokat, leütéseket, kosarakat, vagy éppen briliáns biliárdmozzanatokat az élő televíziós közvetítést kontrolláló programok? Sikerrel, vallja néhány fejlesztő, és a szoftverek hamarosan maguk állítják össze az adott csúcsrangadó rövid összefoglalóját.
Szerkesztők nélküli sportműsorok

Aligha lesz szükség hosszú és drága vágási, szerkesztési munkákra, s valószínűleg új generációs, a felhasználónak teljes szabad kezet hagyó videófelvevők jelennek meg. Valószínűleg - egyelőre azonban a munkafolyamat rendkívül nehézkes, időigényes. A sportszerkesztő órák hosszat ül és jegyzetel, miközben vágatlan felvételek sokaságát nézi. A gyakran csak néhány perces összefoglaló elkészítéséhez mindent meg kell tekintenie.

Adrew Kilner, a televíziós közvetítési eszközöket gyártó Sony Broadcast (Basingstoke, Egyesült Királyság) munkatársa szerint - mivel a különböző sportágak rögzített szabályokat követnek, és általában előre látható helyszíneken kerülnek megrendezésre - eljött az automatizálás ideje: a számítógépeknek ki kell szűrniük, és össze kell fűzniük az adott esemény kulcsmozzanatait.

A Sharp Himpact csomagja viszonylag egyszerű megoldást kínál: a focimeccsek lassított felvételeit, illetve a baseball- és az amerikaifutball-meccseknél a szünetek és az üresjáratok közötti eseményeket adja, például tizenöt percnyire vágva egy órát az utóbbinál. Következő célpontjuk a szumó lesz.

Biliárddákók nyomában

Anil Kokaram
A dublini Trinity College-ban dolgozó - főként képi jelek feldolgozására szakosodott - Anil Kokaram és kollégái az asztali játékokat tanulmányozzák, például a biliárdot. Ezeket a sportágakat viszonylag könnyebb computerrel elemezni, hiszen lassú a lefolyásuk, többé-kevésbé állandóak a belső helyszín adta fényviszonyok, és fixek a kamerabeállítások. Azaz majdhogynem ideálisnak mondhatók.

Kokaram és társai szoftvert fejlesztettek: beleprogramozták a játék szabályait - képes követni a mozgó golyókat, következtetéseket von le arra vonatkozóan, hogy mi történt. Az asztal éleit, a lyukak elhelyezését felhasználva találja ki, hol és merre találhatók a golyók. Ha valamelyik egy lyukhoz közelít, aztán többé már nem látható, a program találatot könyvel el. A téves ütéseket egyelőre még nem azonosítja, de intenzíven dolgoznak a problémán.

Gól vagy nem gól?

A csapatsportok sokkal nagyobb kihívást jelentenek. Mind a labdarúgásban, mind a kosárlabdában lényegesen több a mozgó objektum: a két csapat, plusz a labda - a komputer számára a játékosok se többek mozgó objektumoknál. Komoly számítógépes kapacitásra van szükség a követéshez, vagy azonosításhoz. A pálya időjárási és fényviszonyok hatására változó színe szintén bonyolítja a folyamatot - a különböző foltokat pluszjátékosoknak nézheti a szoftver.

Carlo Colombo
A Firenzei Egyetem Informatikai Rendszerek Tanszékén kutató, elsősorban számítógépes látásra specializálódott Carlo Colombo és munkatársai meghökkentő ötlettel álltak elő: a focimeccsek csúcspontjai a labda és a mozgó játékosok követése nélkül is összeállíthatók. Szoftverük a labdarúgók pontrúgásoknál (szögletnél, szabadrúgásnál, tizenegyesnél) való elhelyezkedését figyeli, bejelöli a zsúfolt területet, összehasonlításokat végez, és kísérletet tesz annak a megállapítására, hogy lőtt-e valaki gólt, vagy sem.

Ahmet Ekin (Rochester Egyetem, New York) szoftvere pontosan ezt a problémát igyekszik megoldani: speciális szekvenciák után kutatva igyekszik eldönteni, rúgtak-e gólt. Árulkodóak a közeli képek, vagy a lassított felvételek. Ha a program a játékosok közelijét lövésekkel, a közönség mozgásával kombinálja, illetve a kapcsolódó lassított felvételek időtartama harminc és százhúsz másodperc közötti, úgy dönt, gól született, s a látottakat a meccs fénypontjainak egyikeként rögzíti. Természetesen nem tévedhetetlen, hiszen ezek a jelenségek akár vitatható bírói döntést, például leshelyzetet, vagy kiállítást is kísérhetnek. Hogy az eredmény pontosabb, hitelesebb legyen, Ekin hangelemzésre, például riporterek felkiáltásaira szintén gondol.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!