Árpád
-2 °C
3 °C

Szoftverrel a Stasi nyomában

2007.05.20. 19:38
Egy német kutatócsoport szoftverrendszerének nem kisebb feladatot kell megoldania, mint az egykori rettegett NDK titkosrendőrség, a Stasi ügynökei által a Berlini Fal leomlása után, 1989 őszén széttépett papírok összerakása.

Fecnik között

A világ legdrágább használatban lévő mintafelismerő rendszerét, az E-Puzzlert a berlini Fraunhofer Intézetben fejlesztették. Bertram Nickolay, az intézet biztonságtechnológiai szakértőjének elmondása alapján a gigantikus méretű elektronikus kirakójáték során tizenhat számítógép huszonöt jegyet (színt, formát, textúrát, kézírást, gépírást, pecséteket, papírvastagságot, stb.) elemez.


Előtte a széttépett papírok mindkét oldalát beszkennelik. A szkennelést egyelőre manuálisan végzik, de idővel szeretnék automatizálni. A fecniket képfájlokká alakítják. A munkát tizenöt éve, koncentrációs táborok áldozatainak nehezen olvasható listájának megfejtésére fejlesztett algoritmusok segítik.

A digitális képeket hasonlóságok alapján rendezik csoportokba, majd az egymáshoz tartozó darabkákat összeillesztik. A rendszer feldolgozás közben tanul is. A kézzel széttépett papírok elvileg könnyebben összeilleszthetők, míg a géppel felaprítottakat komolyabb szkriptelemzésnek kell alávetni. Bíztató jel, hogy az intézet a német adóhatóság kérésére már sikeresen rekonstruált darabokra tépett dokumentumokat.

Nincs menekvés a múlt elől

Ha az elképesztő mennyiségű dokumentumot, negyvenötmillió hatszázmillió fecnire szabdalt A4-es papírlapot harminc embernek kellene kézzel összeillesztgetnie, a munka hat-nyolcszáz évig eltartana – így viszont csak öt évig és néhány hónapig. Miután elkészülnek, az állambiztonsági dokumentumok szövetségi bizottsága dönt a nyilvánosságra hozás módjáról és időpontjáról.

Komoly érdeklődésre számíthatnak, hiszen a bizottság évente körülbelül nyolcezer olyan levelet kap, melyek feladói a fájlokat szeretnék látni. A helyreállításnak természetesen jócskán akadnak ellenzői is...


A tizenhétmillió NDK állampolgárról (és külföldiekről is) a Stasi kilencvenezer ügynöke és százhetvenötezer informátora gyűjtötte az adatokat. Miután a Fal leomlott, az ügynökök páni gyorsasággal nekiláttak a papírok megsemmisítésének. A lapokat három hónapon keresztül tépdesték cafatokra, majd máglyán akarták elégetni az összest. Csakhogy nem tudtak elég teherautót szerezni a szállításhoz. Ráadásul 1990. januárig a keletnémet állampolgárok lefoglalták a titkosrendőrség irodáit, majd a nyugatnémet hatóságok birtokba vették a tizenhatezer (egészen pontosan 16250) zsáknyi dokumentumot, amelyből tizenkét (más források szerint tizenhét) év alatt harmincan háromszázhuszonhármat raktak össze egy Nürnberghez közeli laboratóriumban. Rakosgatva, nagyítókkal, ragasztgatva...

Csak a tűz biztos

Egy hamarosan induló kétéves kísérleti projekt keretében a papírok két százalékát igyekeznek helyreállítani. A projekt célja a rendszer tesztelése. Ha sikerrel járnak, a kormány dönt a munka folytatásáról.

A projektet vezető Jan Schneider szerint a rendszer még apróbb darabkákra tépett dokumentumokat is képes összeilleszteni.

Az E-Puzzler ugyan állami támogatással készült, de a benne rejlő hatalmas üzleti lehetőségek miatt előbb-utóbb valószínűleg kereskedelmi – például tőzsdei – forgalomba (is) kerül. És nemcsak kereskedelmi forgalomba, hanem mások is szeretnék használni a politikai közelmúlt feltárásához. A hajdani keleti blokkhoz tartozó Lengyelország és Lettország, valamint két egykori katonai diktatúra, Argentína és Chile állami szervei már felvették a kapcsolatot a Fraunhofer Intézet tudósaival.


„Röviden összefoglalva, a dokumentumok apró fecnikké tépése nem biztonságos többé” – vonja le a tanulságokat Nickolay. – „Ha valamit meg akarunk semmisíteni, az egyetlen biztonságos módszer, ha elégetjük.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?