Saját operációs rendszert készít az Intel

2009.02.02. 11:00
Még nem különösebben stabil, nem is gyors, de hát erről szól egy alfa: a júzerek dolga lesz, hogy értesítse a Moblin hibáiról az Intelt.

Miután megépítette a netbook-platformot, az Intel úgy döntött, hogy operációs rendszert is készít mellé. Jelenleg ugyanis valamilyen Linux vagy Windows XP jár a nem túl erős rendszerek mellé, a gyártó szerint azonban ezeknél fejlettebb rendszer járna az Atom processzorokhoz.

A Vista viszont túlságosan hardverigényes, a Windows 7, ami meg már jól érzi magát ezeken a konfigurációkon, még nem jelent meg. Bár a pletykák szerint hónapokon belül piacra dobhatja a Microsoft a legújabb Windowst, az Intel belevágott egy saját rendszer fejlesztésébe. Sőt, már be is mutatta az alfaverzióját a Moblinnak.

A gyártó olyan tesztelőket keres, akiknek SS3-kompatibilis processzoruk van Intel grafikus gyorsítóval kiegészítve. A letölthető rendszer körülbelül 280 megabájtos, és bár a gyártó figyelmeztet rá, hogy egy erősen alfa-állapotú programról van szó, mindenkit a próbára bíztat. A Linux-alapú Moblin 3D-s teljesítménye is hagy némi kívánnivalót maga után, de a bátrabbak megismerhetik, hogy az Intel szerint merre kéne a szoftverpiacnak haladnia.

A gyártó már kipróbálta a rendszert az Acer Aspire One-on, a Dell Mini 9-en és az Asus Eee 901-esen, most a tesztelőkön a sor, hogy a piac maradék félmillió típusú netbookjára is telepítsék a rendszert és visszajelzéseket küldjenek.

Az idő szorít, mert mindjárt itt a Windows 7.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek