Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kódot nyitott a Sun

2005.06.15. 10:45
A Solaris operációs rendszer forráskódjának ötmillió sorához szabadon hozzáférhetnek a szoftverfejlesztők. A Sun Microsystems több mint ezerhatszáz szabadalmát ajánlotta fel a nyílt forráskódú közösségnek.

Keddtől nyílt forráskódú a Solaris operációs rendszer központi magja és hálózatkezelő rendszere. A Sun ezzel a lépéssel próbál a nyílt forráskódú közösség közelébe kerülni, hogy ezen a szálon felkapaszkodhasson legfőbb riválisai, az IBM, Novell, és Microsoft köreibe. Az ötmillió sornyi forráskód, a telepítők és az adminisztrációs eszközök az OpenSolaris szájton lesznek elérhetők, írta a Cnet.

Megint jó lesz

A BSD Unix operációs rendszerből kifejlődött Solaris tizenöt évvel ezelőtt igen népszerű és elterjedt volt a kisebb-nagyobb vállalati szervereken, többek között mert elég sok processzort kezelt. Az utóbbi években azonban a nyílt forráskódú Linux miatt egyre halványabban pislákolt a Sun csillaga. A legnagyobb informatikai cégek felkarolták a Linuxot, és eközben a Windows is megjelent a szervereken, főleg a Sun kárára.

A Solaris kódjának a megnyitásától azt reméli a Sun, hogy fejlesztők ezreit, például diákokat győzhet meg arról, hogy ezt az oprendszert érdemes használni. A Cnet szerint a több fejlesztő egyben több felhasználót is jelent, a Sunnak több partneri kapcsolata lehet más szoftverfejlesztő cégekkel, azaz még több fejlesztővel, és így tovább.

Elterelő hadművelet

A legnagyobb kihívás az, hogy a Sun célcsoportjának igen jelentős része elkötelezte magát a Linux mellett, és nemcsak arról van szó, hogy már most fejlesztők tízezrei készítenek linuxos programokat, hanem arról is, hogy tucatnyi hardvergyártó óriáscég - például az IBM, HP és Intel - fejlesztői is köztük vannak.

A Solarisra váltó programozók a Linuxból már ismert GCC fordító segítségével készíthetnek szoftvereket, és a Sun a saját fordítóját is szabadon elérhetővé teszi majd. Azoknak a programozóknak, akik saját kódot hoznának nyilvánosságra az OpenSolaris szájton, szerződést kell kötniük a Sunnal, mely szerint a Sun a szerzői jog társtulajdonosa lesz, írta a Cnet. A Solaris nyílt forráskódú részeire egyébként a Community Development and Distribution License (CDDL) lesz érvényes.