Paszkál
10 °C
15 °C

Nem csak programozóknak

2003.06.17. 10:30
Akik még ma is a rendszergazdák és a programozók játékszerének tartják a Linuxot, azok valószínűleg nem követték nyomon a fejlődését az elmúlt két évben, pedig feltételezhetően van valami oka annak, hogy egyre több kormány és nagyvállalat választja ezt a megoldást. A teljesen magyar nyelvű SuSE Linux 8.2 Professional tesztelésekor számunkra úgy tűnt, hogy a nyílt forráskódú rendszer kinézetében, használhatóságában és árában egyaránt messze lekörözte a Microsoft asztali operációs rendszereit, amin aligha lehet csodálkozni: a Microsoft 2001 októberében dobta piacra a Windows XP-t, ezzel szemben a legnagyobb linuxgyártók - például a Debian, a SuSE, a Mandrake és a Red Hat - azóta is évente több új változatot adtak ki.
A körülbelül húszezer forintba kerülő SuSE 8.2 dobozában két vastag könyvet, öt CD-t és két DVD-t találtunk. A korongok többségén a telepíthető szoftvereket vannak, az egyik DVD-re pedig a forráskódok kerültek. Tapasztalatunk szerint a SuSE egyik erőssége az átfogó, több mint ezer oldalas dokumentáció, amely alapján az is bátran neki kezdhet a telepítésnek, aki életében először lát Linuxot.

A telepítés gyerekjáték

Tekintse meg képeinket
A telepítés során először a szoftvercsomagokat és a rendszerindítási jellemzőket lehetett kiválasztani, majd a hardverbeállítások kerültek sorra, melynek során az ADSL-eléréstől kezdve a kijelző felbontásán át a nyomtatókig mindent be tudtunk állítani. A SuSE telepítője még olyan apróságokra is külön felhívta a figyelmünket, hogy az nVidia videokártyánkhoz később érdemes lesz töltenünk a hivatalos eszközvezérlőt. A SuSE 8.2 támogatja a vezeték nélküli technológiákat, például a WiFi, a Bluetooth és az infravörös kapcsolatot, de ezeket megfelelő eszközök hiányában nem tudtuk kipróbálni.

A SuSE Linuxban a beállításokat a YaST-on keresztül lehet elérni, amely a Windows vezérlőpultjára hasonlít. Az elvetemültebb Linux felhasználók egy része még ma is kizárólag szöveges beállításokat hajlandó használni, mi azonban sokkal használhatóbbnak és közérthetőbbnek találtuk ezt a grafikus felületet, amelyen keresztül minden lényeges beállítás elérhető. Többek között itt lehet megtalálni a hardverrel, a hálózatokkal és a rendszerfrissítéssel kapcsolatos opciókat, amelyek közül az online frissítést már rögtön az első indítás után érdemes lefuttatni, mivel a számos biztonsági frissítés mellett az előbb előbb említett nVidia csomagot és az ismertebb Truetype betűtípusokat is ezzel lehet megszerezni.

A kaméleon rendszer

A SuSE Linux 8.2-ben többféle ablakkezelő van, például Enlightenment, Gnome 2.2, és KDE 3.1.1. Szerintünk ezek közül KDE a legszebb és a legfejlettebb, bár kétségtelenül sok olyan elem található benne, amely a Windows felületére emlékeztet, például az ablakok kerete és gombjai, a "K-menü" és a munkaasztal. Mindenképpen a KDE mellett szól a jobb kezelhetőséget eredményező csillogó-villogó kiegészítések armadája, amely nem lassította le érezhetően a viszonylag elavult tesztgépünket. A képeinken látható változatos menüket egy ingyen letölthető és könnyen telepíthető szoftverrel (superkaramba) lehet beállítani, ami kitűnő példa a Linux bővíthetőségére és a KDE kezelőfelületének rugalmasságára. A bővíthetőség egyébként minden területen jellemző, és az interneten még számos olyan hasznos szoftvert lehet találni, amelyek nem kerültek fel a korongokra.

Több ezer szoftver ingyen

A SuSE igazán alapos munkát végzett a programok összeválogatásával, melynek köszönhetően a lemezeken a több mint kétezer alkalmazás között a Microsoft Office irodai programcsomaggal kompatíbilis OpenOffice, a Microsoft Outlook levelezőt utánzó Ximian Evolution, a Mozilla böngésző is helyet kapott. A vannak szoftverek a biztonságos levelezéshez és az elektronikus banki műveletekhez, emellett CD-írók, film- és mp3-lejátszók valamint játékok is találhatóak a CD-ken, a minőségi háromdimenziós lövöldözős, autó- és repülős szimulátoroktól a szerepjátékon át egészen az egyszerűbb táblás és kártyajátékokig. Az újdonságok között érdekesnek találtuk a MainActor videóvágó és az Audacity többsávos digitális hangrögzítő programot.

Több számítástechnikai bolt árlistája alapján kiderítettük: a magyar nyelvű Microsoft Windows XP Professional dobozos változata (irodai programcsomag nélkül) közel százezer forintba, a SuSE Linux 8.2 Porfessional pedig húszezer forintba kerül.