Gusztáv
-4 °C
1 °C

Megjelenik a SuSE Linux magyar verziója

2001.06.21. 12:52
Ma a SuSE Linux magyarországi irodája, a nemzetközi SuSE Linux vállalat magyar képviselete bejelentette, hogy június végén megjelenik a SuSE Linux 7.2 magyar kiadása. A SuSE legújabb verziója a szerverek és a munkaállomások számára is számos kényelmi és teljesítménybeli újítást tartalmaz - például továbbfeljesztett biztonságtechnikát és a kiterjedt multimédia-támogatás.
A SuSE Linux 7.2 teljeskörű internetes és multimédiás szórakozást nyújt. Munkaasztala a KDE 2.1.2 grafikus munkakörnyezetre épül, melynek központi eleme a sokoldalú Konqueror böngésző.

A "Konqueror" egy webböngészőt és egy fájlkezelőt egyesít magában egységes felületen, ezenfelül támogatja az összes ismert webes formátumot, beleértve a Flash-t, RealAudiót és RealVideót is.

A beépített SSL (Secure Socket Layer) támogatás biztosítja a titkosított interneten keresztüli adatátvitelt banki tranzakciók és más biztonságot követelő adatforgalom esetén. Továbbá, a KDE 2.1.2 segítségével felhasználó, csoport- és vállalati szintű felhasználói beállításokat valósíthatunk meg.

Színes, hangos

A munkaasztal és elemeinek vizuális stílusa határozható egy egérkattintással kiválasztható, és a GTK-témák is tetszőlegesen integrálhatók a GNOME 1.4 munkakörnyezetbe.

Az XFree86 4.0.3 verziója támogatja a 3D-grafikát, és kielégíti a professzionális igényeket is.

A SuSE Linux 7.2 továbbá MP3-lejátszót, dobgépet, MIDI billenyűzetet és egy többfunkciós audio-video szerkesztőstúdiót is tartalmaz.

A SuSE YOU online frissítő a gondoskodik arról, hogy a telepített rendszer mindig a legfrissebb állapotot tükrözze: pár egérkattintással, és a rendszer interneten keresztül ingyenesen frissíti magát.

Tűzfal és kripto-támogatás

Az internethasználat elterjedésével a biztonsági kérdések az otthoni felhasználó számára is egyre fontosabbá válnak. A SuSE Linux 7.2 telepítésekor a felhasználóknak lehetőségük van egy személyes tűzfal felállítására.

A mellékelt AMaViS (A Mail Virus Scanner) használatával az e-mail vírusok nagy többsége felismerhető. Ez kiválóan alkalmazható otthoni célokra és vállalati felhasználásra egyaránt, mivel az AMaViS víruskereső levelezőszerverekkel is együtt tud működni. Bizalmas információk titkosított fájlrendszeren tárolhatók, melyet már a rendszer telepítésekor be lehet állítani. Mivel a fájlrendszeren fizikailag titkosítva tárolódnak az adatok, a számítógép, pl. laptop vagy a merevlemez eltulajdonításakor a jelszó ismerete nélkül senki számára nem fejthetők meg az adathordozón tárolt adatok.

Ez a megoldás az úgynevezett "fájlként csatolt titkosított fájlrendszer" (loop mounted crypto file system) technológián alapul, mely csak a felhasználó azonosítása után engedélyezi az adatok eredeti formában való olvasását, írását.

Fájlrendszerek és kompatibilitás

A SuSE Linux 7.2 a legújabb Linux-technológiát kínálja a felhasználóknak: a 2.4.4-es rendszermagra és a 2.2.2-es glibcre épülő alkalmazások optimálisan használják a rendszer erőforrásait. A heterogén hálózatok üzemeltetőinek könnyű illeszkedést jelent Windows világban is használatos Kerberos 5 autentikációs eszköz. A YaST2 beállítóközpont LPD és CUPS nyomtatási rendszerek beállítását végzi.

A legújabb, 2.2 verziójú Samba fájl- és nyomtatószerver képes kapcsolódni a Microsoft elosztott fájlrendszeréhez (Distributed File System - DFS). A Samba újdonságai közül kiemelendő a Windows 2000 munkaállomások integrálása a Samba hálózatba, valamint a Samba adminisztrációja NT server manageren keresztül.

A fájlrendszerek kiválasztásában is több lehetőséget nyújt a SuSE 7.2: telepítéskor választható az Ext2, a ReiserFS, sőt még a FAT32 fájlrendszer, mely utóbbi egy közös erőforrás lehet a közös gépen futtatott Linux- és Windows-rendszerek között. A továbbfejlesztett YaST2 már felhasználó és csoportadminisztrációt is tartalmaz, természetesen telepítéskor ugyanúgy, mint a rendszer használata közben. A YaST további újdonságai közé tartozik, hogy a logikai kötetkezelő (LVM) és az NFS-szerverek adminisztrációja is elvégezhető vele.

A magyar kiadás

A SuSE Linux 7.2 folytatja a 7.1 magyar kiadásának hagyományát, és továbbra is megtartja a "magyar Linux" címet. A dobozban hét CD található, melyen a több mint 2.000 alkalmazás és azok forráskódja mellett számos kereskedelmi alkalmazás próbaverziója is fellelhető. Öt könyv, több mint ezer oldalon keresztül tárgyalja a telepítés, a beállítások, a főbb alkalmazások, a hálózati beállítások témáit, valamint referenciaként szolgál. A grafikus alkalmazások nagy része magyar nyelven szól a felhasználóhoz, de egyénileg természetesen alkalmazásszinten is meghatározhatók különböző nyelvek, akár egyszerre több is. A 90 napos ingyenes telepítési segítség magyarul válaszol a regisztrált felhasználóknak, melyet e-mailben, faxon, weben keresztül vagy telefonon lehet igénybe venni. A SuSE Linux 7.2 magyar kiadásának javasolt bruttó végfelhasználói ára 19.900 Ft, kapható a SuSE hivatalos disztribútorainál és viszonteladóinál.