Piroska
-11 °C
-2 °C

Szoftver szűri a kopírozó diákokat

2003.01.10. 12:37
Ingyenes plágiumfelderítő szolgáltatást indított az angol egyetemi oktatók számára a Northumbriai Egyetem. A rendszer elemzi az interneten beküldött dolgozatokat, és színkódokkal jelzi, hogy a diákok mely bekezdéseket másolták a webről. Az amerikai iParadigms cég által kifejlesztett plágiumszűrő szoftvert több amerikai egyetem is sikerrel alkalmazza.
Az angol egyetemi oktatók számára ingyenes plágiumfelderítő szolgáltatást indított a Northumbriai Egyetem - írja az Ananova. A tanárok interneten küldhetik be az ellenőrizendő dolgozatokat, melyeket négy órán belül visszakapnak. A kijavított dolgozatban színkód jelzi, hogy mekkora részt másolt internetes oldalakról a diák.

Piros jelzi a másolást

Ha a szöveg több mint 75 százaléka származik a webről, a szöveg pirosra változik, ha kevesebb, mint tíz százaléka egyezik online szövegek tartalmával, akkor kék színnel szedve jön vissza. A rendszer segítségével a tanárok azt is megnézhetik, melyik weboldalról származik a másolt szöveg.

A szolgáltatással az egyetem az egyre terjedő plagiarizmus ellen próbál fellépni. "Az interneten a diákok nagyon könnyen találhatnak forrásokat, és egyszerűen másolhatnak. A kiválasztott szöveget kopipészttel egyszerűen átemelhetik saját dolgozatukba." - nyilatkozta az Ananovának Dr Malcolm Read igazgatóhelyettes.

Amerikában népszerű

Január során kiderül, mennyire használható a rendszer, az egyetemi feladatok többségét ugyanis ebben a hónapban kell leadni. A kaliforniai iParadigms cég által kifejlesztett szoftvert több amerikai egyetem is megvásárolta és sikerrel alkalmazza.

Az amerikai cég szövegtolvajokat felismerő szolgáltatás a Turnitin.com címen bárki számára elérhető, feltéve, hogy hajlandó előfizetni rá. Az iParadigms általános iskolai és egyetemi tanárok, egyetemi tanszékek, valamint oktatási intézmények számára kínál egyéves előfizetéseket személyre szabott árakon.

Lebuknak

Az oldal segítségével David Presti, a Kalifornia Egyetem berkeley-i campusának professzora 320 diákja közül 45-öt is csaláson kapott - írta a szolgáltatás amerikai indulása idején a New York Times. Volt, aki csak egyes mondatokat idézett megfelelő forrásmegjelölés nélkül, azonban voltak olyan diákok is, akik teljes dolgozatukat több weboldal tartalmának összemásolásával állították elő.