Virgil
0 °C
3 °C

Az Európai Parlament támogatja a szoftverszabadalmat

2003.06.19. 15:56
Az EU újabb fontos lépést tett a szoftveres szabadalmak bevezetése irányába. Az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága szerdán este egyértelműen kiállt a számítógépes találmányok szabadalmaztathatósága mellett, és elfogadta az erre vonatkozó irányelv tervezetét.
A bizottság egyik tagja, a brit munkáspárti Arlene McCarthy által beterjesztett javaslat 20 támogató szavazatot kapott. Nyolc képviselő ellene szavazott, egy pedig tartózkodott. Ennek alapján a számítástechnikailag megvalósított találmányok védelemhez juthatnak, feltéve hogy megfelelő műszaki újítást képviselnek.

A jogi bizottság irányelv-javaslata szigorúbb feltételeket támaszt, mint az amerikai szabadalmi jog. Ha minden az EU-képviselők szándékai szerint megy, az EU tervezett szabadalmi előírásai nem a szoftvereket vagy az üzleti megoldásokat védenék.

A versenyképességet emelné

A javaslat szerint műszaki problémák megoldásait kezelő találmányokat lehetne levédetni, és a szabadalmaztatott elveknek az ipari alkalmazás során kell bizonyítaniuk. Szeptemberre várható az EP végleges döntése az európai szoftverszabadalmakról.

A jogi bizottság tagjai szerint a számítástechnikára vonatkozó szabadalmi elvek európai egységesítésével javul a kontinens informatikai iparának versenyképessége.

Sokan tartanak tőle

A szoftveres szabadalmak ellenzői ugyanakkor attól tartanak, hogy a javaslat elég kiskaput tartalmaz ahhoz, hogy szabadalmakat erőltessenek ki egyes termékekre vagy programokra, és ez mindenekelőtt a kis szoftvercégeket sújtaná.

Május elején több magyarországi informatikai szervezet és vállalkozás tiltakozott Brüsszelben az EP képviselői meghallgatásán, illetve egy tudományos konferencián az irányelv tervezete ellen.

Magosányi Árpád, a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének (LME) elnökségi tagja akkor kifejtette, hogy az EU-ban jelenleg nem lehet szoftver szabadalmi jogokat érvényesíteni. Ennek ellenére különböző cégek és magánszemélyek már összesen 30-40 ezer szabadalmat jegyeztettek be a különböző hivatalokban.

A kis cégeknek többszörös hátrány

Mivel az Unió területére érvényes szabadalom bejegyzése mintegy nyolcmillió forintba kerül, a magyar kisvállalkozásoknak kevés esélyük van ilyen jogok megszerzésére, jelentette ki az LME elnökségi tagja.

Az LME ezen kívül hangsúlyozza, hogy a szerzői és szomszédos jogok nem azonosak a szabadalmi jogokkal. Míg az előbbiek megsértését például a rendőrségnek hivatalból üldöznie kell, addig a szabadalmi jog érvényesítése a tulajdonos lehetősége. A jogérvényesítés költségeit egy nagyvállalat könnyedén megfizeti, egy kisebb cég számára azonban ez túl nagy falat lehet.