Auguszta
-3 °C
2 °C

Névjegyek az örökkévalóságnak

2005.07.11. 12:30
Őrültség minden fontos telefonszámot egyetlen mobiltelefonra bízni, a készülék egyszer úgyis bekrepál vagy elvész, és akkor örökre búcsút lehet inteni a rajta tárolt információknak. Nincs más megoldás: másolatot kell készíteni. A mobilgyártók főbb adatszinkronizáló szoftvereit vizsgáltuk meg közelebbről.

A szinkronszoftverek szabadon letölthetőek, de általában csak a középkategóriás vagy annál jobb mobilokkal működnek, tehát vásárláskor eleve mélyen a zsebbe kell nyúlni. A kapcsolat kiépítéséhez még szükség van valamilyen adapterre is, ami általában újabb költekezést jelent. Megapixeles képek és mp3 formátumú zenék másolgatásához inkább usb adatkábelt érdemes beszerezni, ezt néhány gyártó (Nokia és a Sony Ericsson) a drágább mobiljaihoz már mellékeli, mások azonban öt-tíz ezer forintot is elkérnek érte, ami nevetésges az előállítási költséghez képest. Az apróbb személyes adatok mozgatásához szerencsére elég egy drótnélküli kapcsolat, ami lehet rádiós bluetooth, vagy infra. Ezek az adapterek körülbelül ötezer forintért megvásárolhatók, és más eszközökkel is használhatóak. Cikkünkben fő témája azonban nem az adathordozó közeg, hanem maguk a szoftverek, íme.

Feltörekvő kelet


Kattintson a képekre!
A Samsung szinkronizálója látszólag szedett-vedett tákolmány, hiába van benne számos egyedülálló és kifejezetten jó megoldás, az apróbb hibák miatt örökös kínszenvedés a használata. Mintha egy dél-koreai középiskolás programozói verseny pályaműve lenne, de legfeljebb a második helyezetté. A PC Studio II nevű központi modul a Windows 3.1 kezelői felületének állít hű emléket, és ezzel erős kontrasztot alkot a Samsung szép készülékeivel. Működésével is a régi rendszert idézi, például nem ismeri fel automatikusan a számítógépre kötött mobilt, ezért a minden egyes csatlakozásnál végig kell zongorázni a kommunikációs portokon.

A PC Studio II egyik legfőbb erőssége, hogy közvetlenül eléri a SIM-kártyán tárolt telefonszámokat, valamint a híváslistát és az üzeneteket. Így valós időben szerkeszthetőek a névjegyek, azaz a számítógépen beírt telefonszámok azonnal megjelennek a készüléken. Sms küldésére is használható a szoftver, de az ékezetes szöveg megnyithatatlan üzenetként jelent meg tesztpartnerem mobilján, míg az ékezetek nélküli üzenet rendben megérkezett. A fájlmenedzser modern kinézetet kapott és könnyen kezelhető lenne, ha a szoftvertervezők nem rögzítik fixen az ablak méretét. Így viszont parányi ablakocskákban kell böngészni a mappák között. Az Outlook és a tesztre használt E720 szinkronizálása nem sikerült, konkurens Nokia-mobilról azonban bluetooth kapcsolaton simán átküldtem egyenként a névjegyeimet a Samsung mobilra.

Mini me


Aktívan kattintson!
Mindenhová elérnek a Microsoft csápjai. Még a zsebünkbe is. A mobiltelefonokon és kézi számítógépeken futó Windows Mobile operációs rendszer a minimalista kezelőfelületű ActiveSync nevű szoftver segítségével kommunikál a számítógéppel, azon belül is főleg az Outlook levelezővel meg az Exchange szerverekkel. Beállítható, hogy az elmúlt hány nap eseményeit illetve leveleit szinkronizálja, hogy mennyi sort tölthet le üzenetekből, és hogy legfeljebb mekkorák lehetnek a csatolt fájlok. Vezeték nélküli üzemmódra állva - amikor gprs kapcsolatot használ a Windows-mobil - speciális korlátozások állíthatók be a csúcsidőre és azon kívülre, így könnyebb kordában tartani a mobilszámlát. Ezzel a szoftverrel lehet programokat telepíteni a tenyérgépre.

Ablakburjánzás


Ezt mind a Nokia adja. Kattintson!
A finn Nokia programozói nem tétlenkednek, a piac legátfogóbb szinkronizálóját készítették el, ami ráadásul hónapról hónapra fejlődik. A tucatnyi különféle szoftverből álló PC Suite felhasználói beavatkozás nélkül felismeri a gépre kötött telefonokat, egyszerre akár többet is. Letölti a mobilra a Microsoft Outlook, illetve a Lotus Notes és Organizer bejegyzéseit, névjegyeket azonban saját programjával is létre tud hozni. A multimédiás csomag aktuális verziójának egyik legfőbb újdonsága, hogy már okostelefonnal is tud a számítógépről sms-t küldeni.

A csomag jóval többet tud az egyszerű adatmásolgatásnál, a képátalakító programmal például különféle telefontípusok kijelzőméretéhez igazított háttérképet, képüzenetet vagy névjegyképet lehet készíteni meglévő digitális fotókból, a képletöltő pedig a mobilról szed le automatikusan minden képet egy mappába, amelynek a neve mindig a letöltés dátuma, így később könnyen megtalálható. A PC Suite kicsit zenész is: a cd-m lévő számokat mobilon is lejátszható aac formátumba konvertálja, MIDI-ből pedig csengőhangokat hoz létre.

Csak topmenedzsereknek

A Sony Ericsson jelenleg az érintőképernyős okostelefonjaihoz usb dokkolóállomást meg átfogó szinkronizáló csomagot ad, de ez hamarosan megváltozik, és az idén megjelenő K600, K750, D750 és J300 mobilokat is hasonlóan lehet majd rákötni a számítógépre. A windowsos gépeken futó PC Suite nevű alapszoftver a Nokiáéhoz hasonlóan a Microsoft Outlook és a Lotus Notes vállalati levelezőkben tárolt névjegyek, naptárak, feladatok és jegyzetek kezeli, Mac OS X oprendszeren pedig az iSync segítségével lehet adatokat mozgatni. Az új telefonok egyébként új PC Suite csomagot kapnak, amelyben nagyobb hangsúlyt kapnak a multimédiás feladatok, mint például az MMS-készítés. A Sony Ericsson szoftverével lehet programokat telepíteni a telefonokra, és a fontos adatokról biztonsági mentés is készíthető. A gyártó középkategóriás telefonjainál a Communication Suite nevű szoftver menti le a mobilra a leveleket, bejegyzéseket és fájlokat, és van külön letölthető képszerkesztő meg MMS-kezelő szoftver is.