Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Százmilliárdos kiesés szoftvermásolás miatt

2005.09.09. 10:17
A világon értékesített informatikai termékek tíz százaléka hamisítvány, és ez évente számilliárd dolláros forgalomkiesést okoz. Erre az eredményre jutottak a KPMG pénzügyi tanácsadó cég szakértői informatikai és elektronikai vállalatok igazgatóinak beszámolói alapján.

A kiesés következménye, hogy a kutatási és fejlesztési részlegekre kevesebbet tudnak költeni, idézte a pte hírügynökség a KPMG közleményét. A felhasználók és a gyártók figyelmének felébresztésére a KPMG a szürkepiac- és hamisításellenes szövetség (AGMA) szakértőivel közösen olyan fehér könyvet jelentetett meg, amelyben leírják a hamisítványra utaló legfontosabb jeleket.

Így gyanúra ad okot többek közt, ha hirtelen leesik a nyersanyag-felhasználás, a saját termék váratlanul széles körben lesz hozzáférhető a piacon, illetve szokatlanul nyomott áron kezdik árusítani.

Olcsó a hamis

Mivel a hamisítványra utaló legfontosabb jel a termék alacsony ára, az informatikai piacon a vásárló komoly gondban van, ha a másolatot az eredetivel azonos áron kínálják, például az interneten.

A vállalatoknak ügyelniük kell arra, hogy mely termékeiket hamisítják a leggyakrabban, és ezekre megfelelő válaszstratégiát kell kidolgozniuk, ajánlják a KPMG szakértői.