Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A titokszolgák kedvenc szoftvere

2005.10.26. 11:15
A vállalatok szöveges anyagainak és emailjeinek elemzésére egy brit cég olyan szoftvert készített, amely képes a jelentéstartalom elemzésére. A program a titkosszolgálatok kedvencévé vált.

A halandó felhasználó nem ismeri a brit Autonomy fejlesztőcég nevét, mivel a termékeik átlagára telepített példányonként eléri a 350 ezer dollárt. Ennek ellenére több mint 1000 nagyvállalat nem találta drágának a szolgáltatást. A 2001 szeptemberi New York-i terrortámadás óta az Autonomy-t egyre gyakrabban keresik meg a titkosszolgálatok és más biztonsági szervezetek.

A titkosszolgálatok olyan dolgokat akarnak megtudni, amiről semmi sem ismert. Illetve amiről még azt sem tudják, hogyan kellene utána keresgélni, idézte a Der Spiegel Ian Black, az Autonomy leányvállalata, az Aungate ügyvezetőjének szavait.

Árulkodó ismétlődés

A sziszifuszi munkában segíthet a cég elemző szoftvere, amely automatikusan, és a nyelvtől függetlenül kutat át rendszertelen adathalmokat, emaileket és telefonhívásokat, és eközben felismeri a mondanivaló lényegét.

Lényeges elem, hogy becslések szerint a hozzáférhető adatok csupán ötöde áll rendezett adatbázisokban, az összes többi rendezetlen, vagyis a hagyományos kereső algoritmusok számára gyakorlatilag emészthetetlen.

A program központi eleme a dinamikus értelmező motor (Dynamic Reasoning Engine, DRE). A Nagy Testvér kelléktárába kiválóan illeszkedő technológia a szövegek értelmét a kifejezések ismétlődése és egymáshoz való viszonya alapján állapítja meg.

Ennek során nem használnak kulcsszavakat, hanem az adatban jelen lévő koncepciót elemzik. Összeállnak a jelentésminták és kialakul az egyes információk közti kapcsolat.

Az elv elég régi

Az ilyen elemzés elméleti alapjait a 18 században élt Thomas Bayes brit matematikus és lelkipásztor fektette le. Az események valószínűségének elvéből levezett bonyolult algoritmusokat használó "koncepció ágensek" a kezdeti gyakorlást követően mintákat keresnek az adatsalátában.

Az Autonomy így képes eldönteni, hogy a Hamburger kifejezés észak-német férfire, szendvicsre vagy terrorista sejtre vonatkozik. Az érzékeny információval dolgozó cégek számára az Autonomy olyan megoldást kínál, amely már az email összeállítása közben ellenőrzi, hogy a címzett a cég szabályai szerint hozzáférhet-e az információkhoz.

Elterjedt a híre

A fejlesztőcég legnagyobb ügyfele mégis az amerikai nemzetbiztonsági minisztérium. 2002 végén az amerikai kormány szerződést között a brit vállalattal, és így az alkalmazás a terrorellenes intézmények által gyűjtött adathalomban rejtett üzeneteket, a kulcsfigurák kilétét illetve a trendeket keresi.

A londoni rendőrség a júliusi robbantásokat követően az emailforgalom elemzésével próbált a tettesek nyomára vezető feltűnő mintákat találni. Az Autonomy forgalmának már közel harmada a titkosszolgálatoktól származhat, bár a cégnél erről nem kívánnak nyilatkozni.