Gusztáv
-4 °C
1 °C

Műholdképekből virtuális terep

2001.11.02. 09:04
Az amerikai hadsereg a műholdképekből háromdimenziós környezetet generáló technológiákat használ a bevetésre készülődő pilóták és szárazföldi egységek felkészítéséhez. Az Anteon szoftvergyár Topscene programja műholdképekből vagy légifelvételekből geológiai és topológiai információk felhasználásával Silicon Graphics erőműveken futtatható háromdimenziós környezeteket generál, amelyek a repülőgépszimulátorokba is betáplálhatók.
A Topscene (a Tactical Operational Scene, vagyis taktikai hadműveleti terület rövidítéséből) az ellenséges terület, például Afganisztán felett készült műholdképek és légifelvételek, továbbá a rendelkezésre álló térképek, geológiai és topológiai információk összegyúrásával hozza létre a virtuális csatateret, amelyet aztán a Pentagon stratégái és pilótái behatóan tanulmányoznak.

A San Diego-i repülőtér háromdimenziós modelljét műholdképekből állította elő az Anteon Topscene
A rendszer a tengerszinttől 12 kilométeres magasságig modellezi a kiválasztott vidéket, és akár óránként ezernégyszáz mérföldes sebességgel is navigálható, tehát a repülőgépszimulátorok is boldogulnak vele. Az amerikai parlament éppen a múlt héten hagyott jóvá további 5 millió dollárt a légierőnek, amelyből F-16-os szimulátorokat vásárolnak a Silicon Graphicstől, és a következő generációs harcirepülőgép megrendelést elnyert Lockheed Martin is SGI-n tervezi a Joint Strike Fightert.

Egy másik hasonló program, a Harris által készített Realsite hasonló mutatványra képes városokkal: a műholdképek és a térkép összegyúrásával létrehozza az adott település virtuális mását. A Harris egy bemutatón a Space Imaging híres WTC-felvételei segítségével létrehozta Manhattan háromdimenziós térképét, és ezt a programot használta a Quebec-i rendőrség is az áprilisi antiglobalizációs megmozdulások elleni védelmi vonalak megtervezéséhez.

Kattintson a nagyításhoz!
A Harris Realsite háromdimenziós modellje Atlanta belvárosáról
A virtuális csataterek elkészítéséhez azonban a szoftver és a nagyteljesítményű Silicon Graphics szerverpark önmagában nem elég: részletgazdag fényképes információkra, sok műholdképre van szükség. A Pentagont és a titkosszolgálatokat az 1996-ban létrehozott amerikai National Imagery and Mapping Agency látja el a szükséges műholdképekkel és térképinformációkkal, amely a háborús helyzetben felértékelődött szerepét további kormányzati források kilobbizására próbálja kihasználni. Erre annál inkább is szüksége lesz, mert a szeptember 11.-i terrortámadás óta a piacon nem értékesítheti nagyfelbontású, precíziós térképeit - azelőtt bárki vásárolhatott katonai NIMA térképeket.
15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft