Lehel
17 °C
27 °C

Itt a Torpark, a lopakodó böngésző

2006.09.22. 15:46
A Mozilla Firefox forráskódjára épül a Hacktivismo legújabb mobilbrózere, a Torpark. A böngésző anonimitást biztosít használójának, és titkosított formában küldi az üzeneteket a géptől a TOR hálózatáig. A biztonság sajnos súlyos másodpercekbe-percekbe kerül.

Nyom nélkül barangolhat a neten, aki megszokott böngészője helyett a Hacktivismo csoport legújabb brózerével, a hordozható tárolókra szánt, de akár egy pc merevlemezéről is futtatható Torparkkal vág neki a szörfölésnek.

Mint nevéből is kiderül, a Torpark az évek óta ismert The Onion Routing (TOR) nevű módszert használja a hálózati azonosítás elkerülésére – ebben a rendszerben a hálózaton továbbított adatok útját rétegesen – hagymaszerűen - titkosított formában adják meg. Így a felhasználó anonim marad, és úgy tud egyes szájtokat meglátogatni, hogy nem derül ki róla semmi.

Rendeltetésszerű használat esetén a felhasználó usb-tárolón hordja magával a Torparkot, és onnan futtatja, amikor pedig befejezte a szörfölést, továbbáll a drive-val együtt, anélkül, hogy a netezésre használt számítógépen bármilyen nyomott hagyott volna maga után.

Pedofilok ne használják!


A felhasználó azonosításának leggyakoribb módszere az IP-cím regisztrációja és tárolása. A Torpark ez ellen úgy védekezik, hogy az Onion Router hálózat segítségével néhány percenként megváltoztatja a felhasználó gépének IP-címét, így soha nem tudható biztosan, hol tartózkodik az illető.

Az adat a géptől a TOR-szerverig titkosított formában utazik, a TOR-hálózatról a meglátogatott webszájtra viszont már titkosítatlanul, ezért a Hacktivismo azt javasolja, hogy felhasználónevét és jelszavát továbbra is mindenki csak olyan szájton adja meg, amely titkosítja az adatokat.

A készítők arra is felhívják a figyelmet, hogy a böngészőt csak megbízható számítógépen érdemes futtatni, mert a Torpark természetesen nem véd az esetleg a gépre telepített rosszindulatú programok és keyloggerek ellen.

A biztonságért másodpercben kell fizetni: a 9,3 megabájtos csomagban letölthető Torpark az Explorernél és a Firefoxnál jóval lassabban indul el, hosszú másodpercekig keresi az anonimitást biztosító TOR-hálózatot, és az Index nyitólapját is legalább 2 perc alatt tölti be – mindez a merevlemezről futó verzió esetén. Ha viszont a böngésző rendeltetésének megfelelően usb-meghajtóról fut, már az indulás is hosszú perceket vehet igénybe.

Az IP-címhamisító funkció viszont tökéletesen működik: a Torpark kiírja, hogyan látja a böngésző gépét a meglátogatott szájt, és ez az ígéretekhez híven még véletlenül sem azonos a gép valódi IP-címével – az álcázás tökéletes.

Az persze morális aggályokat vet fel, hogy a Torparkot ugyanúgy használhatják elnyomó rezsimek áldozatai és a magánélet szentségének hívei, mint pedofilkép-terjesztők, terroristák és egyéb nem kívánatos alakok, de ez így van a Microsoft Windows-zal és a tömegoszlató könnygázzal is. Használja felelősségteljesen!