Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Itt a Torpark, a lopakodó böngésző

2006.09.22. 15:46
A Mozilla Firefox forráskódjára épül a Hacktivismo legújabb mobilbrózere, a Torpark. A böngésző anonimitást biztosít használójának, és titkosított formában küldi az üzeneteket a géptől a TOR hálózatáig. A biztonság sajnos súlyos másodpercekbe-percekbe kerül.

Nyom nélkül barangolhat a neten, aki megszokott böngészője helyett a Hacktivismo csoport legújabb brózerével, a hordozható tárolókra szánt, de akár egy pc merevlemezéről is futtatható Torparkkal vág neki a szörfölésnek.

Mint nevéből is kiderül, a Torpark az évek óta ismert The Onion Routing (TOR) nevű módszert használja a hálózati azonosítás elkerülésére – ebben a rendszerben a hálózaton továbbított adatok útját rétegesen – hagymaszerűen - titkosított formában adják meg. Így a felhasználó anonim marad, és úgy tud egyes szájtokat meglátogatni, hogy nem derül ki róla semmi.

Rendeltetésszerű használat esetén a felhasználó usb-tárolón hordja magával a Torparkot, és onnan futtatja, amikor pedig befejezte a szörfölést, továbbáll a drive-val együtt, anélkül, hogy a netezésre használt számítógépen bármilyen nyomott hagyott volna maga után.

Pedofilok ne használják!


A felhasználó azonosításának leggyakoribb módszere az IP-cím regisztrációja és tárolása. A Torpark ez ellen úgy védekezik, hogy az Onion Router hálózat segítségével néhány percenként megváltoztatja a felhasználó gépének IP-címét, így soha nem tudható biztosan, hol tartózkodik az illető.

Az adat a géptől a TOR-szerverig titkosított formában utazik, a TOR-hálózatról a meglátogatott webszájtra viszont már titkosítatlanul, ezért a Hacktivismo azt javasolja, hogy felhasználónevét és jelszavát továbbra is mindenki csak olyan szájton adja meg, amely titkosítja az adatokat.

A készítők arra is felhívják a figyelmet, hogy a böngészőt csak megbízható számítógépen érdemes futtatni, mert a Torpark természetesen nem véd az esetleg a gépre telepített rosszindulatú programok és keyloggerek ellen.

A biztonságért másodpercben kell fizetni: a 9,3 megabájtos csomagban letölthető Torpark az Explorernél és a Firefoxnál jóval lassabban indul el, hosszú másodpercekig keresi az anonimitást biztosító TOR-hálózatot, és az Index nyitólapját is legalább 2 perc alatt tölti be – mindez a merevlemezről futó verzió esetén. Ha viszont a böngésző rendeltetésének megfelelően usb-meghajtóról fut, már az indulás is hosszú perceket vehet igénybe.

Az IP-címhamisító funkció viszont tökéletesen működik: a Torpark kiírja, hogyan látja a böngésző gépét a meglátogatott szájt, és ez az ígéretekhez híven még véletlenül sem azonos a gép valódi IP-címével – az álcázás tökéletes.

Az persze morális aggályokat vet fel, hogy a Torparkot ugyanúgy használhatják elnyomó rezsimek áldozatai és a magánélet szentségének hívei, mint pedofilkép-terjesztők, terroristák és egyéb nem kívánatos alakok, de ez így van a Microsoft Windows-zal és a tömegoszlató könnygázzal is. Használja felelősségteljesen!