Mátyás
-6 °C
1 °C

Karanténba zárná a vírusokat a Trend Micro alapítója

2003.06.06. 09:30
A hálózati vírusirtással foglalkozó Trend Micro alapítója szerint az atípusos tüdőgyulladás és a számítógépes vírusok között érdekes összefüggést lehet fölfedezni: az elsősorban Ázsiában terjedő betegségnek nincs ellenszere, de elkülönítéssel könnyen kordában lehet tartani. Steve Chang szerint vállalatának éppen ez a stratégiája.
A tajvani származású Steve Chang és felesége 1988-ban alapította meg a Trend Micro vállalatot Los Angelesben. Chang egy budapesti sajtóbeszélgetésen csütörtökön elmondta: akkoriban még ők ketten is elegendőek voltak az akkortájt létező néhány darab vírus ellenszerének kidolgozásához, ma azonban már világszerte több mint ezerhatszáz alkalmazottjuk segítségével végzik el ugyanezt a feladatot.

Fülöp-szigeteki csodadoktorok

A vállalatnak négy központja van, amelyből a Fülöp-szigeteki a legnagyobb. Ott dolgozik az úgynevezett "e-doktor" munkacsoportjuk, akik nem ritkán tizenöt perc alatt képesek megoldást találni egy problémára. Az is kiderült, hogy nem minden esetben sikerül ilyen gyorsan reagálniuk: bár az ILoveYou férget gyorsan sikerült elkapniuk, a Nimda nekik is sok problémát okozott.

Chang a vírusirtók jövőjével kapcsolatban elmondta: "A vírus fogalma egyre jobban kitágul a spam, a vírus és hacker technológiák ötvöződése miatt." Többek között ezért vezették be a spamirtó szolgáltatásukat, amely elmondása szerint - a tendenciáknak megfelelően - később a vírusirtók részévé fog válni.

Hazánk iránt érdeklődnek

A vállalat jelentős részesedéssel rendelkezik a szervereken és átjárókon alapuló vírusirtó megoldások piacán, és most a kelet-európai piacot vette célba. Eugen Paul, a vállalat közép- és kelet-európai igazgatója elmondta, különösen nagy potenciált látnak Magyarországban. Éppen ennek köszönhető, hogy a cég a múlt héten kampányt indított hazánkban, melynek célja a vállalati ügyfelek megszerzése és a konkurenciától való átcsábítása. Ez utóbbit olyan komolyan gondolják, hogy termékeik megvásárlása esetén ingyen tanácsot adnak az átálláshoz. Chang ugyanakkor azt is elárulta, hogy nemcsak az üzlet miatt érdeklődik országunk iránt: magyar származású angol nyelvtanára sokat mesélt neki fővárosunkról.

A Trend Micro hazai disztribútorának (2F2000 Kft.) ügyvezető igazgatója, Fórján Csaba elmondta, hogy eddig körülbelül nyolcvanezer euró értékben adtak el Trend Micro szoftvereket, és két nagy - több mint ezerfős - vállalati ügyfélre tettek szert. A szoftvereket nem adják ki magyar nyelven, azok ugyanis kifejezetten IT menedzserek és rendszergazdák számára készülnek, akiknél eddig nem okozott problémát az angol nyelv használata. A rendszergazdák egyébként a hibaüzeneteket bármilyen nyelvre lefordíthatják, ha a többi felhasználó számára ez fontos.

A vírusírás oktatása nem helyes

Egy korábbi cikkünkben arról számoltunk be, hogy egy kanadai egyetemen vírusírást is tanítanak a diákoknak a probléma alaposabb megismeréséhez, ezért megkérdeztük Chang urat, hogy erről mi a véleménye. Ezt a törekvést személy szerint egyáltalán nem tartja helyesnek, mert "senki sem garantálja, hogy a diákok az ott megszerzett tudásukat nem próbálják meg a laboron kívül is kamatoztatni." Chang ugyanakkor halkan megjegyezte: "Ez a tevékenységük mellesleg még segíthet is nekünk az üzletben". Ezt követően elmondta: "Gyakran vádolnak minket azzal, hogy saját magunk készítünk vírusokat, de ez képtelenség, az orvosok sem terjesztenek betegségeket azért, hogy több munkájuk legyen. Nekünk az a célunk, hogy megtisztítsuk az internetet a cégek számára."

Arra a kérdésünkre, hogy mi volt az utolsó vírus, amely a postaládájába érkezett, Chang úr mosolyogva azt válaszolta, hogy nem kap vírusokat, mert a saját védelmi rendszerét használja.