Krisztina
18 °C
24 °C

Magyar Linux az irodában

2003.08.07. 08:51
Operációs rendszerek nemcsak Redmondban és a világ más egzotikus tájain készülnek, hanem hazánkban is. Az UHU Linux fejlesztőcsapata idén április közepén mutatta be első hivatalos verziót, amely teljesen stabil és minden más Linux-változattól független. Az Index is letesztelte az UHU Linux 1.0 Office változatát.
Az UHU dobozában a felhasználói kézikönyv mellett három CD-t találtunk: az elsőn a telepítő, a másodikon pedig a kiegészítő alkalmazások találhatóak. A harmadik korong egy újabb telepítő, amelyet bárkinek odaajándékozhatunk. A szoftver dobozos változata 9900 forintba kerül, de ezért a pénzért ajándék pólót, ingyenes frissítést és ingyenes házhozszállítást is kap a vásárló. Aki nem tud, vagy nem akar tízezer forintot kifizetni az UHU Linux operációs rendszeréért, ingyen is letöltheti a vállalat honlapjáról a két darab 650 megabájtos ISO fájlt, amelyet azonnal CD-re égethet.

Gyorsan indításra kész

Tekintse meg fotóinkat
Amikor alapbeállításokat használtunk és teljesen üres gépre került a rendszer, akkor fél óra alatt lezajlott a telepítés, de az egyéni particionálás és a szoftverek kiválogatása - bár teljesen megbízhatóan működött - szerintünk nem lett szépen kivitelezve. A szöveges particionáló határozottan a DOS-os időket idézte fel bennünk, ráadásul a könyvben sem találtunk róla részletes leírást, ennek ellenére könnyen sikerült megfejtenünk a program működésének a logikáját.

A szoftverek egyéni kiválogatása során kicsit szűknek bizonyult a képernyő, és - részint emiatt - nehezen tudtuk átlátni a csomagok rendszerezését. A fájlok felmásolása után következő lépések, többek között a képernyőfelbontás, a rendszerbetöltő és a felhasználók beállítása már nagyon egyszerű volt.

Zavaros csomagkezelés

Az első indítás után rögtön rávetettük magunkat az UHU Linux vezérlőpultjára, ám hamar rájöttünk, hogy semmit sem kell beállítanunk, hiszen már az első indítás után minden flottul működött. Kivéve az ADSL. A könyv segítségével azt is kiderítettük, hogy az internetelérést nem a hálózati opcióknál, hanem egy különálló alkalmazásban, az UHU-tárcsázóban kell beállítani. Fél perccel később az ADSL is működött.

A vezérlőpult egyetlen hibája a csomagkezelő, amely szerintünk teljesen átláthatatlan. Tapasztalt linuxos felhasználóként sem tudtunk mit kezdeni a szoftverek prioritásával, amely valószínűleg minden Linux-kiadásban más és más, ráadásul a csomagok nevét sem tudjuk fejből, ezért a kezdőbetű alapján való keresés is reménytelennek tűnt. Szerencsére találtunk egy átmeneti megoldást: a rendezési elveknél a típuson kívül mindent kitöröltünk. Szívesebben láttunk volna azonban egy szoftvertípusok alapján történő, logikus kategorizálást, amelyben kiemelt helyen szerepel a csomagok leírása.

Irodai mindenes

Klikk a képre!
Az UHU Linuxban a két fő grafikus munkakörnyezet, a KDE 3.1 és GNOME 2.2 egyaránt megtalálható. Emellett több igen hasznos magyar fejlesztésű szoftver kapott helyet a korongokon, például a KJK Kerszöv Complex CD jogtára (2003. február 28-ai lezárással) és a LafiSoft raktárkészlet-kezelő és számlázó programja. Az UHU fejlesztői részt vettek az ismert szoftverek magyarításában is. Az alkalmazások között megtalálható az OpenOffice.org irodai programcsomag, a MrProject feladatszervező, a JMoney könyvelőprogram, a JDictionary szótárprogram, valamint helyesírás-ellenőrző, prezentációkészítő, faxoló és adatbáziskezelő programok.

Az irodai felhasználást nagyban elősegítette, hogy semmit sem kellett beállítanunk a céges hálózaton való böngészéshez, ráadásul a teljesen Windows-alapú környezetben is minden számítógépet el tudtunk érni. Megdöbbenten tapasztaltuk azonban, hogy a számítógépünkben található merevlemezeket és CD-meghajtókat felcsatolás (mount) nélkül is el lehet érni, ám még nagyobb döbbenetet okozott, amikor egy használatban lévő CD-t a hardveres kiadás gombbal próbáltunk megszerezni: a rendszer menthetetlenül lefagyott. Kétségtelen, hogy az UHU így jobban hasonlít a megszokott Windows rendszerekre, de éppen a hibákat nem kellene utánozni.