Klaudia
-3 °C
3 °C

Megújult az Index Fóruma

2004.06.28. 06:00
Új funkciókkal, új külsővel jelentkezik és új, különlegesen nagy teherbírású belső motor hajtja a magyar nyelvű internet vezető közösségi szolgáltatását, az Index Fórumait. Az átállás még néhány órát vehet igénybe.
Az 1999-ben tervezett régi rendszer nem a mai forgalomra lett méretezve: az általa kezelt adatbázisméret (jelenleg húszmillió hozzászólásnál többet tárolunk) és a napi forgalom (közel félmillió napi oldalletöltés, több mint húszezer új hozzászólás naponta) sokszorosan múlta felül lehetőségeit, így az utolsó időszakban mindennaposakká váltak a leállások és a fölöslegesen hosszú várakozások.

Új programunk reményeink szerint minden terhelési problémát megold, a tervezők különleges gondot fordítottak a problémákat okozó szűk keresztmetszetek felderítésére és azok megoldására.

Az új rendszer üzembe helyezése azonban ennél sokkal többet jelent majd felhasználóink számára, hiszen számtalan új, a kényelmes és gyors fórumozást elősegítő funkciót is fejlesztettünk. A fórumtopikok rendszer immár több szintű hierarchiába rendezhető, a felhasználói jogosultságok kezelése jóval kiterjedtebb, és lehetővé teszi például zárt klubfórumok működtetését, a Kedvencekben mostantól tetszőleges számú topikot tárolhatunk, a Napi rutin segítségével legfontosabb topikjainkon egy-egy gombnyomással lapozhatunk végig, topikolvasás közben Könyvjelzőket tehetünk le, hozzászólásaink megformázásában pedig miniatűr szövegszerkesztő segít. A Fórumokban való keresés szintén számos új lehetőséggel, opcióval bővült.

A Fórum külső megjelenését is kismértékben átalakítottuk - megtartottuk mindazt, ami az előző verzióban már bevált; a kezelést, a navigációt, valamint az új funkciók elhelyezését pedig megpróbáltuk igazán logikussá, kézenfekvővé alakítani.

A Fórum üzemeltetését üzletileg továbbra is az ott megjelenített hirdetések teszik lehetővé. A reklámok megjelenési formáját némileg megváltoztattuk, a hirdetők által keresettebb és korszerűbb formátumokra. Továbbra sem jelennek meg a Fórumon viszont az olvasás erőszakos megszakításával operáló hirdetési megoldások, amelyek az utóbbi egy-két évben számos nagy nyugat-európai és amerikai fórumon már mindennaposak.

Az új fórumrendszer június 28-án, hétfőn indul útjára - reméljük, az átállás a kötelező kisebb zökkenőkön túl nem okoz észrevehetően nagy problémát. Hozzászólásokat csak a rendszer optimalizálása után tudunk fogadni.

A Fórum ezen oldalán részletes ismertetőt olvashatnak az új funkciók működéséről, a gyakran feltett kérdésekre adott válaszokat pedig itt olvashatja. Hibabejeletését és ötleteit ebben az emailfiókban várjuk, egyetlen levél sem marad olvasatlanul.

Köszönjük az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatását, amely megkönnyítette számunkra az új szoftver kifejlesztését.