Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Egyesül a Linux

2002.05.30. 11:14
A Caldera, a Conectiva, a SuSE és a Turbolinux közösen fejleszt üzleti Linux operációs rendszert UnitedLinux néven. A négy cég az év végére tervezi a saját UnitedLinuxra épülő szervertermékeik megjelenését. A szabványosítási kezdeményezést számos nagy hardver- és szoftvergyártó is támogatja, köztük az AMD, a Borland, a HP, az IBM és az Intel.
A Caldera, a Conectiva, a SuSE Linux és a Turbolinux csütörtökön jelentették be, hogy létrehozzák a UnitedLinuxot. A kezdeményezés a vállalati piacot célozza meg, ahol a vevők olyan Linux disztribúciót igényelnek, amely tanúsítványokkal rendelkezik arról, hogy számos különféle szoftverrel és hardverrel képes együttműködni. A négy partner mindegyike saját termékeit és szolgáltatásait társítja a UnitedLinux operációs rendszerhez, és a végeredményt mindegyik partner saját márkája alatt értékesíti.

Támogatják a hardvergyártók

A UnitedLinux kezdeményezést számos nagy hardver- és szoftvergyártó is támogatja, köztük az AMD, a Borland, a Computer Associates, a Fujitsu Siemens, a Fujitsu Japan, a Hewlett Packard, az IBM, az Intel, a NEC és az SAP. A UnitedLinuxot létrehozó vállalatok közleménye szerint független hardver- és szoftverszállítók jelentős erőforrásokat áldoznak arra, hogy a különféle Linux disztribúciókon is tanúsíttassák rendszereiket, hogy biztosítsák a kompatibilitást a vásárlóiknak. Létrehozói szerint a UnitedLinux jelentősen csökkenti a disztribúciók számát, amire a szállítóknak a tanúsítást el kell végezniük, és egy valódi szabványos Linux operációs rendszert hoz létre.

Gyorsabb terjedés

Az IDC tavalyi felmérése szerint, amelyet 800 észak-amerikai és nyugat-európai cég körében végzett, a válaszadók 40%-a használ vagy tesztel Linuxot a cégénél. A közlemény szerint a UnitedLinux segít felgyorsítani a Linux vállalati alkalmazásának terjedését, mivel a cégeknek nagyobb választási lehetőséget biztosít az egységes Linuxon történo muködésre tanúsított alkalmazások és hardverek között.

Többnyelvű

A UnitedLinux egy egységes Linux kódot hoz létre az IBM teljes eServer termékvonalához és az AMD 32 bites és 64 bites platformjaira, valamint az Intel x86 32 bites és az Itanium processzor családjaihoz. A UnitedLinux támogatja az LSB-t, a Li18nux és a GB18030 szabványokat, emellett a következő installációs nyelveket: angol, német, francia, olasz, japán, koreai, portugál, spanyol, egyszerűsített kínai, és tradicionális kínai.

Közös fejlesztőcéget hoznak létre

A négy résztvevő cég közös kutató-fejlesztő céget alapít a UnitedLinux létrehozására, erre a célra pénzt és erőforrást csoportosít át a saját disztribúcióinak fejlesztési és fenntartási keretéből az új társaságba. A kezdeményezéshez szabadon csatlakozhatnak más linuxos cégek is. A négy vállalat az év végére tervezi a saját UnitedLinuxra épülő szervertermékeik megjelenését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!