Unixot licencel a Microsoft

2003.05.19. 11:55
A Microsoft érdeklődni kezdett a unixos technológiák iránt, és valószínűleg fizetni fog azok használatáért. A redmondi óriáscég váratlan lépése döntően befolyásolhatja a Windows és a Linux között dúló harcot.
Az SCO Group tulajdonában lévő Unix-szabadalmak és forráskódok jelenleg egy egymilliárd dolláros per tárgyát képezik, az SCO ugyanis nemrégiben megtalálta azokat a Linux operációs rendszer kerneljében, és szerzői jogokra megsértése miatt beperelte az IBM-et. Az IBM a Hewlett-Packarddal együtt a Linux elkötelezett támogatója.

A Microsoft tiszteli a jogokat

Brad Smith, a Microsoft ügyvédje a Cnetnek elmondta, hogy a licenc megszerzésével a Microsoft megmutatja a szellemi tulajdon iránti tiszteletét, illetve az iránti elkötelezettségét, hogy az információs technológiai szektorban a szellemi tulajdont licencekkel csereberéljék.

A Microsoft Windows több mint kilencven százalékos részesedésével monopolhelyzetben van az asztali számítógépek operációs rendszerének piacán. A több ezer programozó által létrehozott és ingyen beszerezhető Linux a vállalati szerverek piacán számít jelentős versenytársnak. Az Unixot harminc évvel ezelőtt fejlesztették ki az AT&T laboratóriumában. A Linux és a Unix működése sokban hasonlít egymásra, ezért viszonylag könnyen megoldható a unixos alkalmazások Linuxon való futtatása.

Linuxos perel linuxost

A Unixhoz kapcsolódó szellemi javak először a Novell Networks birtokába kerültek, de a cég továbbadta azokat a Santa Cruz Operation (SCO) vállalatnak. Később a Caldera International linuxos vállalat vásárolta meg az SCO unixos jogait, valamint az SCO két saját termékét, az OperServer és az UnixWare alkalmazásokat. Múlt évben a Caldera SCO Groupra változtatta a nevét, ezzel is kinyilvánítva, hogy bevételének nagy része nem a Linux értékesítéséből, hanem az SCO termékeiből származik.

Az SCO nemrégiben azt állította, hogy a Unix forráskódjának egy része törvénytelen módon be lett másolva a Linuxba, ezért jogdíjat szeretne követelni a Linux felhasználóitól. Márciusban az SCO egymilliárd dollárra perelte be az IBM-et, azt állítva, hogy a Kék Óriás felhasználta az SCO Unix kódjait a Linuxban. Az SCO több száz levelet küldött ki a legnagyobb vállalatok vezetőinek, arra figyelmeztetve őkat, hogy a Linux használatával feltehetően jogsértést követhetnek el az SCO szellemi tulajdonával szemben.

Vevőt keres az SCO

Néhány elemző szerint az SCO a lépéssel azt szeretné elérni, hogy valaki felvásárolja, például a Microsoft, az IBM vagy más jelentős méretű vállalat. "Talán az IBM nem volt elég jó ahhoz, hogy felvásárolja őket, ezért jöttek következő lépésként a levelek" - mondta Gordon Haff, az Illuminata elemzője.

Az SCO és az IBM közötti harc következő mérkőzése a jövő hónapban lesz látható, ugyanis az SCO megfenyegette az IBM-et, hogy június 13-án visszavonja annak unixos licencét.  • Hírek
  • Személyi kölcsön