Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Hogyan készítsünk kiürítési tervet?

2008.09.06. 23:06
Egy amerikai diák olyan rendszert dolgozott ki, amely a hurrikánok haladási irányát figyelembe véve kiürítési tervet készít az ország egyes régióira. A program segítségével hatékonyan el lehet kerülni a több napos közlekedési dugókat az autópályákon.

Hurrikánok rendszeresen érnek partot Floridában, de szerencsére viszonylag ritkán kerül az útjukba sűrűn lakott régió. A 2005-ben lecsapó Katrina hurrikán azzal írta be a nevét a történelemkönyvekbe, hogy az állam egyik legnépesebb városában New Orleansban pusztított. Akkor a hatóságok nem szervezték meg a város és környékének kiürítését, több ezer ember rekedt otthonában, a kétségbeesett menekülők miatt szinte az összes autóút beállt, és mozdulni sem tudtak a dugóban a járművek napokig.

Egy MIT-s diák a doktori disszertációjában olyan programot írt, melynek segítségével el lehetne kerülni a hasonló tragédiákat. Michael Metzger rendszere kiürítési terveket dolgoz ki egy adott régióra egy adott hurrikán esetén. A program része egy mások által kidolgozott előrejelző rendszer, mely a meteorológiai adatokat figyelembe véve a korábbi tapasztalatok alapján egy bizonyos valószínűséggel meghatározza a hurrikán jövőbeli haladási irányát. Metzger programja ebből az útvonalből kiindulva olyan kiürítési tervet készít, melyben megpróbálja minimalizálni a fölösleges evakuációt, viszont lehetővé teszi, hogy mindenki biztonságosan elhagyja a veszélyeztetett zónákat.

A rendszer legnagyobb újítása, hogy egy adott környékről nem egyszerre telepíti ki a lakosságot. Először az idősekkel kezdi az evakuációt, aztán az odalátogató turistákkal, majd a gyermekes családokkal folytatja. A sort az egyedülállók és a gyermek nélküli házaspárok zárják. Metzger több szimulációt is lefuttatott a korábbi hurrikánok esetén előállt helyzetekre és azt találta, hogy az ő programjával hatékonyabban lehetett volna evakuálni az embereket, mint ahogy az a valóságban történt. Természetesen sok más tényező is fontos szerepet játszik az ilyen katasztrófa helyzetekben. A 2005-ös tragédia esetén a tömegközlekedés is megbénult, a menekülőket nem tudták távolsági buszokkal elszállítani és a befogadó helyek sem voltak megfelelő módon felkészítve.

Az Amerikai Belbiztonsági Minisztérium magas kutatói elismeréssel jutalmazta Metzger rendszerét. Nem valószínű, hogy a Gusztáv hurrikán esetében is be fogják vetni a programot, de a jövőben mindenképp alkalmazni szeretnék a szoftvert katasztrófa helyzetekben.