Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Szót értenek egymással a rivális üzenőprogramok

2003.03.28. 16:20
A brit Endeavors Technology start-up vállalkozás bejelentette, hogy hidat vert az egymással konkuráló AOL Instant Messenger (AIM) és a Microsoft MSN Messengere közé. Mostanáig az AOL a versenytársai valamennyi erre irányuló próbálkozását kivédte.
Az Endeavors Technology az AOl azonnali üzenőprogramjának blokkolását a saját fejlesztésű Magi Secure XIM szoftverével kívánja megkerülni. A rendszer fejlesztői szerint lehetővé teszi, hogy a felhasználó az AOL Instant Messenger (AIM) szoftverből érje el a konkurens üzenőprogramokat, például a Yahoo vagy a Microsoft szoftverét használó barátait. A kapcsolat nem az AOL, a MSN vagy a Yahoo szerverén át létesül, az adatcsere a két számítógép közötti P2P kapcsolaton át zajlik.

A vállalatok hátha megszeretik

Ehhez természetesen szükség van arra, hogy mindkét oldal telepítse az Endeavors Technology plug-in alkalmazását. A brit cég azt reméli, hogy a megoldása különösen a vállalati felhasználók körében lesz sikeres. A rendszert ehhez további biztonsági megoldásokkal kívánják kiegészíteni.

Így a Magi Secure XIM kívánság szerint biztonságos azonosítást végző kiegészítést kaphat, amely a nyilvános kulcsot használó titkosítási rendszeren alapul, és így az üzenőszoftver teljesen alkalmazkodhat a vállalat informatikai előírásaihoz.

Korai kísérletek

Az azonnali üzenőprogramok felhasználóinak néhány évvel ezelőtt sokkal könnyebb volt a helyzete. Akkor csak az ICQ létezett, illetve az AOL felhasználók AOL-Buddie listákat állíthattak össze barátaik elérhetőségeiből. Most már egyetlen üzenőszoftver nem is elegendő ahhoz, hogy tarthassa az ember a napi kapcsolatot a világban szétszórt ismerőseivel.

Sok felhasználó képernyője így lassan megtelik a sok kis figyelőablakkal, amelyek a barátok aktivizálódására figyelmeztetnek. Nem kompatibilisek, így a saját körein belül kommunikál az AIM, az ICQ, továbbá az MSN, a Yahoo és az Excite üzenőszoftvere.

Botrányos manipulációk

Az érdekelt szolgáltatók az egymás közti vasfüggönyért már régóta a legnagyobb felhasználói bázissal rendelkező AOL-t teszik felelőssé. Az AOL-nek nem érdeke, hogy más rendszerekkel kompatibilissé váljon. Hiszen az azt eredményezné, hogy a konkurencia is profitálhatna a sok millió rekordot tartalmazó ügyfél-adatbázisból.

Korábban már a Microsoftnak és a Yahoo-nak volt közel egyidőben, de egymástól függetlenül olyan kísérlete, hogy összekössék a szoftvereiket az AIM adatbázisaival. De talán nem volt a legbölcsebb azzal operálni, hogy feltörték az AOL-szerverek és az üzenőprogramok közti kapcsolatot.

Egyéb próbálkozók

A sok apró üzenőablak egy felületbe való összefogását ígéri a Cerulean Studios által kifejlesztett Trillian és Trillian Pro. Ennél a programnál minden elérni óhajtott rendszerben rendelkezni kell felhasználói névvel, és onnan kezdve hagyományos úton megy a kapcsolat. Az AOL januártól blokkolja a Trilliant, e sorok íróját február végén mégis ICQ-ba beszélő Trilliannal érte el az egyik ismerőse.

Körülbelül két éve bukkant fel a hírekben a Jabber.com neve. A nyílt forráskódú program fejlesztői azt ígérték, hogy bárki társaloghat majd bárkivel, ám végül ők is inkább a vállalatok belső kommunikációs piacát célozták meg.