Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Öngyilkos békemerényletek

2002.06.10. 15:40
A háborúellenes aktivisták mostanra birtokba vették az online lövöldözős játékok világát is. Graffitiket fújnak a virtuális falakra, tüntetéseket szerveznek, vagy akár öngyilkos akciókat hajtanak végre annak érdekében, hogy a béke, szeretet és boldogság üzenete eljusson a világháló harcosaihoz.
A Velvet-Strike projektről, az online tiltakozó akciók legújabb formájáról a Wired magazin adott hírt. Anne-Marie Schleiner programozó a tavaly szeptemberi terrortámadások, az afganisztáni háború és a Return to Castle Wolfenstein hatására indította az erőszakellenes mozgalmat. A szimpatizánsok háborúellenes graffitiket tölthetnek le a Velvet-Strike oldaláról, melyeket elhelyezhetnek a Counter-Strike multiplayer verziójában a falakon, plafonon vagy akár a padlón. Installálás után csak meg kell nyomni a T betűt játék közben, és máris lehet szórni a békét, boldogságot és szeretetet a falakra.

Schleiner néhány trükköt is ismertet, melyekkel a játékosok körében megszokott "előbb tüzelj és aztán (se) beszélj" hozzáállás aknázható alá. Az egyik ilyen furfangos csel szerint meg kell kérni az ellenfelet, hogy segítsen telepíteni egy bombát, így kezdeményezve beszélgetést, barátkozást.

Öngyilkos kommandó

A Velvet-Strike aktivistái egy egyre növekvő közösséget alkotnak, így hozva el a béke üzenetét az online világnak. Azonban vannak náluk keményebbek is. Ilyenek a Graphical User Intervention (GUI) tagjai, akik akár fel is áldozzák magukat (illetve karaktereiket) annak érdekében, hogy üzenetük eljusson a többi játékoshoz. A csoport ugyanis többek között öngyilkos akciókat hajt végre.

Az eredetmítosz

Az online protest legendáriuma szerint mozgalmuk a ködbe vesző múltban, még az Ultima Online idejében született. A játék világát Richard Garriott and Starr Long hozta létre, 1997-ben. Még a tesztelés időszakában Garriott egyszer nem állította be megfelelően karaktere, Lord British tulajdonságait, így az elvileg halhatatlan karaktert váratlanul elpusztította egy tűzgolyó. Long ezt látva hirtelen felindulásból megidézett egy csapat démont, ezek pedig megölték az ártatlan nézelődőket. A bétateszterek a kegyetlen gyilkosság után jelképes tiltakozásba fogtak: kisebb csoportokba tömörülve felvonulást tartottak a város főutcáján.

Az eset híre szárnyra kapott a játékosok világában, és tudatosította bennük, hogy képesek befolyásolni a játék világát. Azóta egyre gyakoribbak az ilyen virtuális tiltakozó akciók. Néha azonban az is megesik, hogy a való világ eseményeivel kapcsolatban fejezik ki véleményüket, érzéseiket a játékosok. A tavaly szeptemberi terroristatámadások után az Everquest és az Anarchy Online résztvevői szünetet tartottak, és virtuális gyertyás virrasztásokat rendeztek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?