Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A végleges Mac OS X-et is feltörték

2006.02.15. 15:20
A Register beszámolója szerint sikerült feltörni a Mac OS X bombabiztos védelmét. Az Apple operációs rendszere a védelem kiiktatása után elvileg bármelyik pc-n elfut, csak támogassa az SSE3 utasításkészletet a processzor. A többség már támogatja.

Megjelent egy kiegészítés, mely lehetővé teszi, hogy az új Macintoshokra írt Mac OS X operációs rendszer 10.4.4-es verzióját ne csak az Apple gépein, hanem bármelyik mezei pc-n futtathassuk. Egyelőre hivatalosan csak a Core Duós iMacen és MacBook Prón működhetne a szoftver, összhangban azzal az igyekezettel, hogy megmaradjon a szoftver és a hardver egysége.

Sosem törik fel...

#alt# Mint ismeretes, Steve Jobs tavaly nyáron jelentette be, hogy az Apple elhagyja az IBM-et, és gépeibe az Intel processzorait, tehát hagyományos pc-s csipeket szerel, az átállást a januárban bemutatott gépekkel el is kezdték. Ez egyben azt is jelenti, hogy megszűnt a platformok különbsége, és a Mac OS új verzióját elvileg bármelyik otthoni számítógépre feltelepíthetjük.

Steve Jobs akkor azt mondta, ez sosem történhet meg, mert megfelelő védelemmel kiiktatják a lehetőséget. Az x86-os Mac OS X fejlesztői verzióját az Index is látta pc-n futni, akkor azonban azt állította a társaság, hogy az még nem a végleges változat, hiszen abban feltörhetetlen lesz a védelem.

A mostani javítást a Maxxuss nevű programozó készítette, aki figyelmezteti a felhasználókat, hogy a törés még messze nem tökéletes, és még csak arra alkalmas, hogy egyáltalán elinduljon a Mac OS bármelyik megfelelő számítógépen. A komolyabb munkához azonban még további fejlesztésekre lesz szükség.

Megkötés

A feltört operációs rendszernek azért van egy megkötése, olyan processzort követel magának, amelyik támogatja az SSE3 utasításkészletet. A Prescott magos, vagy annál újabb Pentiumok már megfelelnek ennek a követelménynek, ahogy az AMD Athlon 64-esek és az erre az architektúrára épülő Sempronok jelentős része is teljesíti az elvárásokat.

A javítás a mach kernel (a Mac OS X rendszermagja) egy módosított változatát telepíti a számítógépre, ahelyett, amit az Apple operációs rendszere magától felpakolna. A folyamat sikeres kivitelezéséhez természetesen szükség van a Mac OS X 10.4-es verziójú dvd-jére is, arra, amelyiket az új iMachez, és a héten megjelenő MacBook Próhoz ajánlanak.

A Register oldalán figyelmeztetik a felhasználókat, hogy az egész telepítés illegális, főleg, ha lopott Mac OS X-et akarunk felpakolni a pc-re.