Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Véget ér a Windows 3.11 története

2008.07.13. 08:45
Bár 2001 óta nincs támogatás a Windows 3.11-hez, a beágyazott rendszerekhez máig használták azt. Ennek azonban rövidesen vége, mert novembertől a Microsoft nem ad ki több licencet a programhoz.

Két napja John Coyne rendszermérnök, a Microsoft OEM beágyazott eszközökkel foglalkozó csoportjának munkatársa blogjában emlékeztette a nagyközönséget, hogy néhány hónap múlva fontos mérföldkőhöz érkezik a vállalat: 2008. november 1-jétől nem adnak ki több licencet a Windows for Workgroups 3.11 rendszerre, írta meg az IT.café.

Támogatás nélkül

Habár elsőre kissé viccesnek tűnik a bejelentés, hiszen az 1993 novemberében kibocsátott szoftver már réges-rég eltűnt a pc-kre épülő kiskereskedelmi piacról, a beágyazott rendszereket készítő és forgalmazó vállalatok az alacsony igények miatt még szívesen használják ezt a Windowst, melynek a támogatása egyébként már 2001 végén megszűnt.

A Windows 3.x a maga idejében forradalmi változásokat hozott magával, például ezek a programok terjesztették el igazán a világon az ablakos felhasználói felületet, a 3.1-ben már volt multimédia-támogatás, megjelent a TrueType betűtípusrendszer, és elsőként ezt a Windowst kaphattuk meg magyar nyelven. A munkacsoportokat is támogató Windows for Workgroups 3.11 már beépített hálózati funkciókkal bírt. Ez az program, mely még csak az MS-DOS-szal együtt volt működőképes, már 386-os processzort igényelt, és 3 megabájtnyi memóriára volt szüksége.