Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Csináljon XP-jéből új Windowst házilag!

2006.06.14. 10:30
Nem szeretne fél év múlva több tízezer forintot kifizetni az új Windows Vistáért, és már fut a számítógépén egy Windows? Az Index segít Önnek. Megkerestük azokat az ingyenes szoftvereket, amelyekkel az XP majdnem tökéletes Windows Vistává alakítható át. Nem biztos, hogy megéri.

Kamu Vindóz, kattintson!

Egy fanatikus kódbuherátor nem bírta megvárni a Windows Vista megjelenését, ezért elkészítette saját barkácsváltozatát, és szabadon elérhetővé tette. A tizenöt megabájos Vista Transformation Pack feltelepítése után a Windows XP megszólalásig hasonlít az igazi Windows Vistára: van benne új ikonkészlet, új startmenü, lenyúlt Segoe font, sőt még az ablakkeretek is átlátszóak. A szoftvercsomag telepítése azonban nem veszélytelen, és erre a fejlesztő is felhívja a figyelmet. Alapvető rendszerfájlok cserélődnek le visszavonhatatlanul, és természetesen egyáltalán nem garantált a rendszer megbízható működése.

Igazi Vindóz Viszta

Rövid tesztünk során nem találkoztunk a rettegett Kék Halállal, de jókat kacagtunk az álviszta szánalmas kinézetén. Bár a startmenü gombja kerek, a teteje le van vágva, és maga a menü csak addig hasonlít a Vistáéra, amíg rá nem kattintunk az "All programs" feliratú gombra. Ekkor ugyanis a régi, iszonyatosan nehezen használható menürendszer ugrik elő. Ez a program nem alakítja át az "Alt-tab" ablakváltót sem, de a Microsoft weboldaláról letölthető egy "Alt-Tab Replacement" nevű szoftver, amely elméletileg képes erre. Sajnos - valószínűleg éppen az előző buherálás miatt - a végeredmény igen randa lett, és ez megkérdőjelezi a csinosító hadművelet értelmét.

A Vista valódi bétája is ingyenes
Egy héttel ezelőtt a Microsoft a Windows Vista második bétája szabadon letölthetővé vált, így több millióan kipróbálhatják a rendszert. A Windows Vista otthoni változatainak megjelenése 2007 januárjára várható, de az időpont még változhat. A Microsoft a saját weboldalán tette elérhetővé a béta 2 telepítéséhez szükséges iso fájlokat, azonban már korlátozta a fájlok elérhetőségét, nehogy lelassítsa az internet a sok letöltő. Többen javasolták a szoftveróriásnak, hogy BitTorrent fájlcserélőn is tegye elérhetővé a fájlokat, de nem tette. Persze már megjelent egy nem hivatalos bittorrentes verzió, és egy MD5 checksum segítségével ellenőrizhető a letöltött csomag integritása, írja a LifeHacker. A torrent a VistaTorrent.com szájton elérhető, és a telepítéshez természetesen a Microsofttól kell kulcsokat szerezni.

Kütyühegyek

Szerencsére Vistából nemcsak a látványos, de a hasznos funkciók is az XP-be olthatók. A hiányzó fájlkeresés a Google, Yahoo és az MSN asztali keresőjével egyaránt tökéletesen pótolható. Talán a Google Desktop Search mind közül a legjobb. Egyik kedvenc funkciónk a Ctrl gomb kétszeri megnyomására előugró keresőablak, amellyel programok és fájlok egyaránt pillanatok alatt előkereshetők. A Vistának talán egyetlen előnye van: a fájlok nagyon könnyen elláthatók metaadatokkal és címkékkel, és ezek a plusz információk sok esetben megkönnyítik a keresést.

Félrevezető lenne azt állítani, hogy a Vistában megjelenő aprócska szoftveres kütyük (gadgets) Windows XP alatt utánozhatók, ugyanis ebben az esetben a Vistában van koppintás. Windows XP alatt a Yahoo Widgets ugyanezt nyújtja, illetve sokkal többet, mivel már több mint ezer kiegészítő kütyü van hozzá. Egyébként pedig a Yahoo fejlesztői az Apple Dashboard kütyüit másolták le. Milyen szoftverekről van szó? Olyan aprócska és látványos modulokról, amelyek vagy egy nagyobb szoftver, vagy egy webes szolgáltatás egyszerűsített felületeként működnek. Vagy pedig hűtőmágnessel egyenértékű vackok. Akinek a számítógépében nagyon sok kihasználatlan memória van, annak feltétlenül érdemes telepítenie néhányat.


Az igazi Vista

Van még valami, ami a Windows Vistában megtalálható, és az XP-ben nem, mégpedig a megnövelt biztonság. Mivel Vista gyökeresen új védelmi rendszerével egyenértékű ingyenes megoldást nem találtunk, nem szoftvertelepítést javasolunk. Inkább törölje ki a fejéből az ostobaságot, hanyagságot, és használja a Windows XP-t higgadtan, ésszerűen, kockázatmentesen. Sok sikert a barkácsoláshoz!