Mátyás
-6 °C
1 °C

Vírusirtó gyengénlátóknak

2005.11.30. 11:10
Elterjedt képernyőolvasókkal is használható a NOD32 vírusirtó rendszer, és elkészült a szoftver dokumentációjának látáskárosultak számára optimalizált változata.

Látáskárosultak számára optimalizált vírusirtót készített a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete, ami annyit jelent, hogy az elterjedt JAWS for Windows képernyőolvasóval is beolvasható a szoftver kezelőfelülete. A használati utasításnak is elkészítették a csak szöveges változatát, amely a böngészőben ugyanúgy felolvastatható.

A Szlovákiában kifejlesztett NOD32 heurisztikus vírusfelismerő algoritmusáról híres, amely még ismeretlen vírusok terjedését is nagy eséllyel meg tud állítani. A módszer megbízhatóságáról sok mindent elárul a szakmai körökben elismert Virus Bulletin tesztjeinek eredménye: a NOD32 különféle változatai az elmúlt hét évben harminchárom százszázalékos minősítést kaptak, azaz egyetlen vírust sem engedtek át. (Ez idő alatt a NOD egy-egy DOS-os, NT-s és Linuxos változata nem ment át a teszteken.)

A vírusirtót forgalmazó Sicontact Kft. azzal támogatja a projektet, hogy az egyesület fél áron vásárolhatja meg a szoftvert, amelyet viszonteladóként továbbértékesíthet a vásárlásra jogosult látáskárosultak körében.