Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Elkezdődhet a szoftvergyártás az új Windowsra

2006.01.19. 15:15
Kapcsolódók (12)
Hónapokkal a Windows Vista megjelenése előtt elkészültek az új operációs rendszer szoftvereinek létrehozásához szükséges fejlesztőeszközök.

Szerdán bemutatta a Microsoft a WinFX programozási interfész két kulcsfontosságú modulját, és ez igen pozitívan befolyásolhatja a Windows Vista fogadtatását, mivel az új eszközök segítségével a programozók hónapokkal a Vista megjelenése előtt elkészíthetik a ráírt szoftvereket, írta a Cnet informatikai szaklap.

Webre megy

Sokat vár a Microsoft a WinFX-től, ez lesz ugyanis a Vista legfőbb programozási interfésze, és kifejezetten segíti majd a webes szolgáltatások klienseinek a létrehozását. A Microsoft az új eszközökkel többek között arra próbálja rávenni az üzleti szoftverek gyártóit, hogy térjenek át az úgynevezett szolgáltatás-központú architektúrára (SOA), amely egy szabványos webes szolgáltatásokra és XML-re épülő moduláris rendszer. A WinFX tartalmazza a már ismert .Net platformot, valamint három új technológiát: a Windows Presentation Foundation, a Windows Communication Foundation, és a Windows Workflow Foundation modulokat.

Szerdán ez utóbbi két egység készült el, amelyek a WinFX próbaváltozatával együtt már letölthetőek a Microsoft Developer Network weboldaláról. Noha WinFX leváltja a Windows XP programozási interfészét, a Windows API-t, kompatibilitási gondoktól nem kell tartani: a Vistában is lesz Windows API, és Windows XP-n is futtathatók lesznek a WinFX alapú szoftverek egy kiegészítő segítségével.

Később javít

Három évvel ezelőtt volt a Longhorn kódnéven fejlesztett Vista első bemutatkozása, és a Microsoft már 2004-ben piacra dobta volna, de az ambiciózus terveket félredobta. Most már nem valószínű, hogy tovább késik a Vista megjelenése, és a Microsoft vezetői abban bíznak, hogy a vállalatok hamar áttérnek az új rendszerre, annak ellenére, hogy a piacelemző Gartner korábbi jóslata szerint a széleskörű elterjedéshez legalább másfél év kell. Az áttérés felgyorsítása érdekében persze a Microsoft ügyes trükköket is bevet, például csak 2007 második felében adja ki a Windows XP harmadik átfogó javítócsomagját, a Service Pack 3-at, tudta meg a Cnet.