Valér
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Hivatalosan is megmutatták a Windows Vistát

2006.02.22. 15:16
Magyarországra jött a Microsoft egyik szoftverszakértője, hogy segítségével megismerjük a Windows Vista operációs rendszer legrejtettebb érdekességeit is.

Decemberben hozta nyilvánosságra a Microsoft a Windows Vista első bétájának 5270-es verzióját, amelyet januárban már bemutattunk Önöknek, és alig két hónapos késéssel Magyarországra is eljutott a Microsoft egyik szakértője, hogy megmutassa az újdonságokat. Persze eddig is tudtuk, hogy nem hazánk a világ legnagyobb szoftvergyártójának legfontosabb piaca, nyilván ezért nem forgalmazzák nálunk hivatalosan például az Xbox 360 játékkonzolt.

Ha kíváncsiak arra, hogy mi került bele a decemberben kiadott verzióba, olvassák el korábbi cikkünket. Ha viszont arra kíváncsiak, hogy a Microsoft mivel akarja eladni nekünk az új rendszert, olvassanak tovább.

Tisztább, szárazabb érzés


Kattintson a képre!
Michael Hartmann, a hazánkat is magába foglaló EMEA régió Windows-szakértője elmondta, hogy alapvetően négy dolgot érdemes tudni a Vistáról: biztonságos, olcsón adminisztrálható, könnyen kezelhető és átlátható lesz. Szerinte nagyon fontos, hogy az emberek biztosak legyenek a számítógépük működésében, ugyanolyan egyszerű dolguk legyen, mint amikor bekapcsolják a tévéjüket.

A Vista védelmével kapcsolatban Hartmann kiemelte, hogy jelenleg a vállalati felhasználók 60-80 százaléka, az otthoni felhasználók 90 százaléka rendszergazdaként használja a gépet, emiatt internetezés közben simán feltelepíthetnek kártevőket. Mindez annak köszönhető, hogy a Windows XP-ben egyszerű felhasználóként olyan alapvető funkciókat sem érhetnek el, mint az óra beállítása. A Vistában szabadon személyre szabhatjuk majd a rendszerünket, és eközben nem bántjuk a fontos rendszerfájlokat, mert azokat virtuálisan érjük el.

A rendszer adminisztrációja azért lesz egyszerűbb (különösen a gigavállalatok számára), mert a telepítő image különféle komponensekből áll, így egyetlen image különféle számítógépekre felrakható lesz. A nyelvi csomagok függetlenek lesznek a rendszertől olyan értelemben, hogy egy multinacionális cég rendszergazdája ugyanazt a telepítőt használhatja Hollandiában meg mondjuk Malajziában, és mindkét országban külön-külön felrakhatja a szükséges nyelvi csomagokat.

Vizsla Vista

Számos újdonság segíti a rendszer átláthatóságát, és az egyik leghatékonyabb eszköz a beépített asztali kereső lesz. Hartmann elmondta, hogy az összes mappában elérhető keresővel nemcsak fájlokat, hanem szoftvereket is elő lehet bányászni a merevlemez mélyéről. A vezérlőpultban például elég lesz elég beírni a billentyűzet szót, és előkerül az összes olyan menüpont, ahol valamit be lehet állítani, a billentyűzet-kiosztástól kezdve az eszközkezelőn át egészen a látáskárosultakat segítő funkciókig. Az asztali kereső egyébként a nagyvállalati környezetben használt Microsoft Sharepoint szerveren is tud keresni, illetve mások számítógépét is eléri, ha ezt a másik fél engedélyezi.

A mindennapi használatot nagyban elősegítik majd a keresési mappák, amelyekben egy keresés eredményei vannak összegyűjtve, és így könnyen átláthatók az egy időben, vagy egy adott projekt keretében készült fájlok. Sok ezer dokumentum tartalmára persze senki sem emlékszik a fájlnevek alapján, a Vista azonban előnézeti képet készít minden dokumentum első oldaláról, amely automatikusan megjelenik a mappában, és ezt felnagyítva nagyon jól látható, hogy mi van a fájlban.

Vistával könnyebben kapcsolódnak egymáshoz a számítógépek és egyéb elektronikus kütyük: az előbbiek wifin közvetlenül is elérik majd egymás megosztott fájljait, az utóbbiak meg az egységes SyncCenter felületén lesznek kezelhetők, azaz nem kell majd külön szoftvereket telepíteni a mobilhoz, mp3-lejátszóhoz.

Unijó

Hartmann elmondta, hogy a Windows Vista európai verziói az uniós adatvédelmi szabványok szerint működnek majd, és az uniós játékbesorolási rendszert használják.