Vencel
15 °C
23 °C

Egy gigahertz elég az új Windowsnak

2006.05.19. 17:00
Hivatalosan is bejelentette a Microsoft az egyesek által nagyon várt Windows Vista minimális hardverigényét.

A jövő januárban megjelenő Windows Vista a korábbi híresztelésekkel ellentétben nem igényel majd elképesztően modern hardvert, és a Microsoft csak két hardverszintet különböztet meg: a kevésbé erős gépek a "Vista-Capable" plecsnit kaphatják meg, a multimédiás pécék pedig a "Premium-Ready" felirattal villoghatnak.

A Vista Capable címke a 800 megahertzes processzort, 512 megabájt RAM-ot, 20 gigabájtos merevlemezt és DirectX 9.0-ás grafikus kártyát tartalmazó számítógépek dobozára kerülhet fel. Nem kell sokkal több a Premium-Ready matricához: 1 gigahertzes processzor, 1 gigabájt RAM, 40 gigabájtos merevlemez (15 gigabájtos szabad kapacitással), és legalább 128 megabájtos DirectX 9.0-as grafikus kártya. Ezeken a gépeken a Vista háromdimenziós Aero interfésze is fut majd.

Bár a fent felsorolt hardverkövetelménynek valószínűleg az összes ma kapható modern számítógép megfelel, nem szabad elfeledkezni arról, hogy a Windows XP futtatásához is csupán 300 megahertzes processzort, 128 megabájt RAM-ot, 1,5 gigabájt tárterületet és SVGA monitort javasol a Microsoft, de ezeken a pécéken valóságos gyötrelem az XP használata. Most, öt évvel a Windows XP megjelenése után elmondhatjuk, hogy a széles tömegek számára megfizethető, az ajálottnál azonban sokkal jobb pécéken szinte észrevétlenül fut az XP.