Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vista újratöltve

2006.09.12. 10:30
Közeleg a Windows Vista megjelenésének határideje, és megjelent az első majdnem végleges változat, az RC1. Kipróbáltuk, megkerestük a változásokat, és nem ájultunk el a fejlettségétől.

Korábbi cikkeinkben elég alaposan végigvettük, hogy mi minden lesz a Windows Vistában, ezért aki még semmit sem tud a Microsoft új operációs rendszeréről, először lapozza végig dossziénkat. Most arra koncentrálunk, hogy a szeptember elsején kiadott Release Candidate 1 verzióban milyen észrevehető újítások vannak.

Több száz órát eltöltöttem már a Vistával, és az RC1 érezhetően megbízhatóbban működik, mint a korábbi verziók. Apró részletek a helyükre kerültek, kisebb hibák eltűntek, és több szoftvert tudtam feltelepíteni rá gond nélkül. Ez utóbbi a legfontosabb egy RC1 esetében, hiszen a rendszergazdák most valószínűleg azt próbálgatják, hogy a cégük által korábban megvásárolt szoftverek ugyanúgy működnek-e Vistán, mint a jól bevált Windows XP-n.

Bugzik

Persze a Vista még mindig nem tökéletes, például az első induláskor megjelenő Welcome Center linkjei nem a megfelelő weboldalra mutatnak. A kontrasztos megjelenítési módba váltó billentyűparanccsal (Alt-Shift-Print Screen) meg olyan hibát produkáltam, amelyet csak újraindítással tudtam megoldani: normál módba visszaváltva az Internet Explorerben fehér alapon fehér betűk voltak, így olvashatatlanná váltak a böngészőben betöltött szájtok.


Kattintson a képre!

A leglátványosabb változás a kezelőfelületen történt, és a grafikus extrákat tartalmazó Aero interfészen érhető tetten, háromdimenziós ablakváltásnál ugyanis már nem zizis a térben elforgatott ablakok kerete. Emellett felgyorsult a Vista telepítése, a dvd felpörgésétől számítva körülbelül fél óra alatt kész a rendszer. Ez különösen akkor lesz előnyös, ha a Vista mégsem olyan megbízható, mint amilyennek mondják, és gyakran kell újratelepíteni. Azt azonban nem árt tudni, hogy a Microsoft csalt egy kicsit, tudniillik egy csomó dolgot kivett a telepítés folyamatából. Például a hálózati tartományt és az extra felhasználói fiókokat utólag kell beállítani.

Büntető hardverek

Mint azt Jim Allchin, a Microsoft Windows-részlegének első embere is elmondta az RC1 letöltésére buzdító levelében, fejlődött a hardvertámogatás is. Indulás után a Vista automatikusan letölti a Windows Update szerverről az alapból nem felismert hardverek driverét, illetve később, a használat során sem kell a gépre dugott eszközök driverével bajlódni, a Vista ugyanis maga telepíti az usb-s kütyüket. Tesztem során két eszközzel akadtak gondjaim: bár a Vista tökéletesen felismerte ősrégi Yamaha hangkártyámat, a driverét valamiért állandóan újra le akarta tölteni. Ez azonban kapóra jött, mert így használnom kellett a Vista súgórendszerét, amelyben elég pontos instrukciókat kaptam a hiba elhárításához.

Nagyobb baj, hogy az XP-n évek óta tökéletesen teljesítő Linksys wifi-adapterem fél-háromnegyed óra használat után állandóan eldobta a netkapcsolatot, de úgy, hogy sem a beállításoknál, sem az usb-kütyü kihúzásával és visszadugásával nem tudtam helyreállítani. Csak az újraindítás oldotta meg a problémát, és csak a következő fél-háromnegyed órára.

Az RC1 megjelenése semmilyen szempontból nem áttörés, ezzel inkább csak azt próbálja megüzenni a Microsoft a fogyasztóknak, hogy elszántan igyekszik betartani a megjelenésre kitűzött határidőt, ami az üzleti vezió esetén idén november, a fogyasztói verzió esetén 2007 január vége. Az operációs rendszer árai mindenesetre már publikusak, így most már tényleg mindenki eldöntheti, hogy megéri-e várni a Vistára.