Vencel
15 °C
23 °C

Vista újratöltve

2006.09.12. 10:30
Közeleg a Windows Vista megjelenésének határideje, és megjelent az első majdnem végleges változat, az RC1. Kipróbáltuk, megkerestük a változásokat, és nem ájultunk el a fejlettségétől.

Korábbi cikkeinkben elég alaposan végigvettük, hogy mi minden lesz a Windows Vistában, ezért aki még semmit sem tud a Microsoft új operációs rendszeréről, először lapozza végig dossziénkat. Most arra koncentrálunk, hogy a szeptember elsején kiadott Release Candidate 1 verzióban milyen észrevehető újítások vannak.

Több száz órát eltöltöttem már a Vistával, és az RC1 érezhetően megbízhatóbban működik, mint a korábbi verziók. Apró részletek a helyükre kerültek, kisebb hibák eltűntek, és több szoftvert tudtam feltelepíteni rá gond nélkül. Ez utóbbi a legfontosabb egy RC1 esetében, hiszen a rendszergazdák most valószínűleg azt próbálgatják, hogy a cégük által korábban megvásárolt szoftverek ugyanúgy működnek-e Vistán, mint a jól bevált Windows XP-n.

Bugzik

Persze a Vista még mindig nem tökéletes, például az első induláskor megjelenő Welcome Center linkjei nem a megfelelő weboldalra mutatnak. A kontrasztos megjelenítési módba váltó billentyűparanccsal (Alt-Shift-Print Screen) meg olyan hibát produkáltam, amelyet csak újraindítással tudtam megoldani: normál módba visszaváltva az Internet Explorerben fehér alapon fehér betűk voltak, így olvashatatlanná váltak a böngészőben betöltött szájtok.


Kattintson a képre!

A leglátványosabb változás a kezelőfelületen történt, és a grafikus extrákat tartalmazó Aero interfészen érhető tetten, háromdimenziós ablakváltásnál ugyanis már nem zizis a térben elforgatott ablakok kerete. Emellett felgyorsult a Vista telepítése, a dvd felpörgésétől számítva körülbelül fél óra alatt kész a rendszer. Ez különösen akkor lesz előnyös, ha a Vista mégsem olyan megbízható, mint amilyennek mondják, és gyakran kell újratelepíteni. Azt azonban nem árt tudni, hogy a Microsoft csalt egy kicsit, tudniillik egy csomó dolgot kivett a telepítés folyamatából. Például a hálózati tartományt és az extra felhasználói fiókokat utólag kell beállítani.

Büntető hardverek

Mint azt Jim Allchin, a Microsoft Windows-részlegének első embere is elmondta az RC1 letöltésére buzdító levelében, fejlődött a hardvertámogatás is. Indulás után a Vista automatikusan letölti a Windows Update szerverről az alapból nem felismert hardverek driverét, illetve később, a használat során sem kell a gépre dugott eszközök driverével bajlódni, a Vista ugyanis maga telepíti az usb-s kütyüket. Tesztem során két eszközzel akadtak gondjaim: bár a Vista tökéletesen felismerte ősrégi Yamaha hangkártyámat, a driverét valamiért állandóan újra le akarta tölteni. Ez azonban kapóra jött, mert így használnom kellett a Vista súgórendszerét, amelyben elég pontos instrukciókat kaptam a hiba elhárításához.

Nagyobb baj, hogy az XP-n évek óta tökéletesen teljesítő Linksys wifi-adapterem fél-háromnegyed óra használat után állandóan eldobta a netkapcsolatot, de úgy, hogy sem a beállításoknál, sem az usb-kütyü kihúzásával és visszadugásával nem tudtam helyreállítani. Csak az újraindítás oldotta meg a problémát, és csak a következő fél-háromnegyed órára.

Az RC1 megjelenése semmilyen szempontból nem áttörés, ezzel inkább csak azt próbálja megüzenni a Microsoft a fogyasztóknak, hogy elszántan igyekszik betartani a megjelenésre kitűzött határidőt, ami az üzleti vezió esetén idén november, a fogyasztói verzió esetén 2007 január vége. Az operációs rendszer árai mindenesetre már publikusak, így most már tényleg mindenki eldöntheti, hogy megéri-e várni a Vistára.