Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Csak a jereváni rádió szerint nem kell antivírus a Vistához

2006.11.12. 10:24
A Vista vezetője mintha azt mondta volna néhány napja, hogy az új operációs rendszerhez már nem kell antivírus szoftvert használni. Mint kiderült, a hír igaz, csak nem úgy.

A Windows Vistához nem kell antivírus szoftver, interpretálta az új operációs rendszer vezetőjének szavait a napokban néhány amerikai hírszájt. Jim Allchin nemrégiben újságírókkal beszélgetett telefonon, s ekkor mesélte el, hogy hét éves fia már használja a Vistát, és nincs szüksége antivírus programhoz arra, hogy biztonságosan netezzen.

Ha a mondatkörnyezetet is figyelembe vesszük, Allchin példája arra vonatkozott, hogy az új Windows operációs rendszerben lehetőség van a szülői felügyelet szintjét olyan körültekintően beállítani, hogy a gyerek ne tudjon olyan dolgokat letölteni a netről, illetve olyan alkalmazásokat használni, melyek kárt okozhatnak a gépben. S ha körültekintőek vagyunk, ilyen esetekben nincs szükség plusz védelemre. Allchin egyben levonta azt a következtetést, hogy ilyen mértékű biztonságot nem lehetett szavatolni a Windows XP SP2 esetében.

Az amerikai technológiai hírszájtokon megjelent értelmezés, miszerint a Vista használatához nem lesz szükség antivírus szoftverre, azonban Allchin szerint nem állja meg a helyét. A hét végén a Vista hivatalos blogjába írt egy postot, melyben azt hangsúlyozza, hogy a Vista-használók döntő többségének továbbra is szüksége lesz antivírus védelemre.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy a konferenciabeszélgetés írott változatát visszaolvasva valóban nem fogalmazott elég pontosan. Ezzel együtt annyi bizonyos, hogy a Vista feje szerint a fehérlistát kezelő szülői felügyeleti rendszer használata kiválthatja az antivírus szoftvert is. Persze ha az adott gépen csak és kizárólag a szigorúan szűrt, biztonságos oldalakat látogatják a felhasználók.