Mihály
12 °C
21 °C

Vita lehet az új Windows nevéből

2005.07.25. 15:17
A Microsoft szerint a Vista kifejezés csak szókapcsolatban, "Windows Vista" formában fordul majd elő, így nem sérülnek mások márkához fűződő jogai. Ennek ellenére egy kis szoftvercég elővigyázatosságból máris pert indítana az elnevezés miatt.

Az osztatlan lelkesedés helyett viccelődés és jogviták előszele fogadta az új Windows Vista nevének bejelentését. Az internetes közösség a nyelvét köszörüli az új néven, a CNet körkérdése szerint csak a felhasználók közel hatoda tartja szerencsésnek a választást.

A bloggerek között most az a tréfás találós kérdés járja, hogy vajon miért választotta a Microsoft a Vista nevet. A vicc szerint biztosak akartak benne lenni, hogy a betűszó utal a Windows öt legfontosabb problémájára: vírusok, infekció, spyware, trójai és adware.

Tartanak a támadástól

A személyes ízlésen túl az új név jogi téren is galibákat okozhat. Hiszen a szoftverek világában nem ritka a Vista márkanév. A Seattle Times beszámolója szerint a kisvállalatok számára szoftveres megoldásokat kínáló Vista fejlesztőcég a Microsoft ellen per indítását fontolgatja.

John Wall, a cég vezetője szerint ha nem lépnek azonnal, a Microsoft márkajog megsértés miatt képes megtámadni őket, hiába használják a nevet sokkal régebb óta. Mint korábban megírtuk, egy kis ausztrál paplankészítő cégnek a szoftveróriás ellenében sikerült megtartania termékei fantázianevét.

Az teljesen más kérdés, hogy most a Vista szoftvercég próbálkozását is siker koronázza-e. A Microsoft jogászai viszont biztosak a dolgukban. A Vista kifejezés ugyanis szerintük csak szókapcsolatban, "Windows Vista" formában fordul majd elő, így szerintük nem sérülnek mások márkához fűződő jogai.

Jönnek a béták

Az új operációs rendszerre legjobban jellemző nevet a lehetséges kifejezések hosszú listájából választották ki, a végső szót pedig a Microsoft legmagasabb körei mondták ki. Az új névvel mindenekelőtt az egyszerűséget és az átláthatóságot kívánják jelezni, írta a Slashdot.

Ezzel a Microsoft a teljes operációs rendszert tolja az előtérbe, a projekt fejlesztési oldalát, a Windows Vista várható új funkcióit nem is említik. A feltételezések szerint a szoftverkonszern tanult a korábbi tapasztalatokból, amikor a bejelentések után sorban kellett törölni a tervezett újításokat, csak hogy tartani tudják a megjelenés dátumát.

Ennek ellenére a Windows Vista tartalmaz majd egy sor korábban megígért újítást, például az áttetsző Aero kezelőfelületet és a hozzá való grafikai trükköket, az Indigo kommunikációs rendszert.

Rövidesen kiderül, hogyan sikerül ezeket integrálni, hiszen a Microsoft hivatalosan bejelentette, hogy augusztus 3-án jelenik meg a Windows Vista bétaváltozata. Erről első kézből a nagyközönség legálisan nem szerezhet benyomást, hiszen kizárólag fejlesztőknek szánják.

Nyilvános tesztváltozat is készül, de erre 2006 második fele előtt nem lehet számítani. Tehát csak röviddel előzi meg a kereskedelmi forgalomba szánt Windows Vista hivatalos megjelenését.