Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Súlyos gondok az új Windows körül

2006.03.27. 16:03
A Microsoft részéről erőtlenül cáfolták azt az értesülést, miszerint újra kellene írni a Windows Vista felhasználói változatának akár 60 százalékát is.

A Windows Vista fejlesztése finoman szólva sem megy simán, ahogy azt a Microsoft új operációs rendszere bevezetésének halasztása, illetve a Windows-részleg vezetésének lecserélése is mutatja.

Most további jelek utalnak arra, hogy a Microsoft a vártnál nagyobb problémákkal küzd az új operációs rendszer végleges változatának elkészítése során. Állítólag újra kell írni a Vista kódjának 60 százalékát.


Képek a Vistáról

A konszern által elismertnél súlyosabbak lehetnek a gondok, állítják az új OS bétaverziójának tesztelői. Szerintük a Vista pc-gyártókhoz küldésének időpontja két hónappal csúszik, holott a Microsoft korábban csak a fejlesztés néhány hetes késlekedéséről beszélt.

PC-be később kerül

Eredetileg a számítógépgyártók augusztus 25-én kapták volna meg a végleges változatot, most viszont már az október 25-i dátumot emlegetik. A béta-2 tesztciklust záró Community Technology Preview (CTP) változatra is csak május 24-én számítanak.

Eredetileg ez a tesztelői változat viszont már április 12-én megjelent volna. Ugyanígy az első Release Candidate (megjelenésre jelölt) változat július közepéről augusztus 25-re csúszik.

Ebben az összefüggésben nagy feltűnést keltett az az interneten olvasható beszámoló, miszerint a Vista felhasználói változata kódjának akár 60 százalékát újra kell programozni.

Átcsoportosítások

A Microsoftnak pedig emiatt már programozókat kellett elvonnia az Xbox fejlesztői csapatból. Ezeknek a programozóknak főként a Vista szórakoztató- és média centerén kell javításokat végezniük, írta a PC-World.

A Windows Vista körül támadt valamennyi probléma a Windows-részleg sokat kritizált vezetőinek fejére szállt. Így most az Office-fejlesztésben bizonyított Steven Sinofsky a Windows and Windows Live Group alelnökeként gondoskodhat a problémák megoldásáról.

A Microsoft a Betanews.com híroldal szerint spekulációnak minősítette a kód 60 százalékának újraírásáról szóló híreket. Máshogy fogalmaztak volna viszont, ha tagadni kívánták volna az állítást. Az online közösség szerint Redmondban valóban nagyobb problémákkal küszködnek, mint azt elismerik.