Klaudia
-4 °C
2 °C

Késhet a Windows Vista

2005.12.12. 09:30
Az XP utódjának fejlesztése a tervezettnél lassabban halad. Az új operációs rendszernek bizonyosan nem lesz cd-alapú változata.

A Windows Vista fejlesztése a tervezettnél lassabban halad. Eredetileg a Microsoft új operációs rendszerének második bétaverziója karácsony előtt jelent volna meg. Ennek elkészülte viszont elhúzódik, és időközben a béta 2006 márciusi megjelenéséről is szó van, írta a PC Professionell című szaklap.

Ezzel a Windows XP utódja bevezetésének ütemterve teljesen felborulna. A Microsoft hivatalosan még mindig ragaszkodik a Vista végleges változatának 2006 második felében történő megjelenéséhez.

Külön adatformátum

Annyi viszont már most bizonyos, hogy a Vista csak dvd-n lesz elérhető. Az új operációs rendszer cd-alapú telepítőkészlete nem szerepel a tervek között. A Vistát adatalapú image-fájlként jelenik meg, ehhez a Microsoft kifejlesztette az új Windows Imaging Format (WIM) rendszert.

Új a két tömörítési eljárás, az LZX a különösen nagy, az XPress a gyors tömörítéshez. A Redirection funkcióval a korlátozott jogú felhasználók is telepíthetnek programokat. A rendszermappa és a rendszerleíró adatbázis (registry) védett ágainak bejegyzéseit a Home mappába illetve a privát registry-ágba mentik.

A Windows Vistával együtt jelenhet meg az Office 12. Az irodai programcsomag első bétaváltozata már a tesztelőknél van, és jövő nyáron jelenhet meg az Office 12 nyilvános, 2. bétaváltozata.