Lehel
17 °C
27 °C

Vista lesz az új Windows

2005.07.22. 13:09
Az már ismert, hogy a Longhorn néven ismert új Windows mindenekelőtt a felhasználói grafikus felületben hoz előrelépést. Ezt a Microsoft a jelek szerint a névben is meg kívánja erősíteni: az új operációs rendszer neve Vista lesz.

Jelentések szerint első alkalommal egy Atlantában megrendezett marketing-konferencián merült fel a Windows Vista elnevezés. A konferencián elhangzottak fényében valószínű, hogy ez lesz a jelenleg fejlesztett Longhorn kereskedelmi neve, írta a Tecchannel híroldal.

A feltételezést az is alátámasztja, hogy a Microsoft jó előre lefoglalt több domainnnevet, amelyek tartalmazták a Windows Vista kifejezést. A Microsoftra specializálódott Bink.nu híroldal kiderítette, hogy a Microsoft lefoglalta az új nevet kombináló kifejezések egész sorát.

Elspájzolt nevek

A windowsvista.de domainnév szintén foglalt már, derítette ki a Tecchannel. Cikkünk írásakor a magyar TLD alatti névre még senki nem csapott le, ellentétben például a longhorn.hu-val, amelyen már több mint másfél éve rajta ül egy magánszemély.

A Microsoft birtokában van ugyanakkor április óta a windowsvista.co.hu domain.

Arra viszont kár számítani, hogy a név megváltoztatása a Vista gyors megjelenésére utalna. Annak jelei viszont észlelhetők, hogy az operációs rendszer első bétája már a jövő héten elkészülhet. Az új Windows második bétaváltozata 2006 első felében következhet.

A Microsoft pénteken deélután magyar nyelven kiadott közeménye szerint augusztus 3-án jelenik meg a Windows Vista fejlesztői Beta 1 verziója. A Windows Vista magyar nyelvű honlapja ezen a linken érhető el.