Auguszta
-3 °C
2 °C

A Vista alig biztonságosabb az XP-nél

2007.06.01. 12:15
A Microsoft szuperbiztonságos operációs rendszert ígért a Vistával. Az első tesztek azt mutatják, az új Windows védelme valamivel tényleg erősebb, mint az XP-é volt, de azért nem kell még elbúcsúznunk a vírusirtóktől és tűzfalaktól.

A Windows Vistával kapcsolatos egyik legfontosabb ígéret az volt, hogy sokkal biztonságosabb lesz, mint bármelyik eddigi Microsoft-féle operációs rendszer. A CRN tesztlaborjában egyhetes intenzív teszt alá vetették az új Windowst; kémprogramokkal, vírusokkal, férgekkel, trójai programokkal bombázták a védelmi vonalait. A végeredmény: a Vista alapjáraton csak egy kicsivel biztonságosabb mint az XP volt.

A dupla teszt alanya két HP Compaq notebook volt, az egyik Windows XP-vel és Internet Explorer 6.0-val, a másik Vistával, és a hetes Explorerrel, mindenféle vírusirtó és tűzfal nélkül - csak az operációs rendszer és a böngésző saját védelme állt szemben az egész internettel. Az adatforgalmat, és a rosszindulatú programokat egy Finjan RUSafe biztonsági rendszer elemezte, miközben a két notebookkal a tesztelők bejárták a világháló legrosszabb hírű hacker-, warez- és pornóoldalait.

Néha jobb, de inkább ugyanolyan

A CRN értékelése. Több csillag, jobb védelem.

A tizenegy menetes tesztben négy területen teljesített jobban a Vista beépített Windows Defender rendszere az elődnél. A legnagyobb fejlődés a kém- és reklámprogramok (spyware és adware) elleni védelemben vehető észre: a teljesen fogalmatlan XP után a Vista aránylag hatékonyan blokkolja ezeket (még a hírhedt kémprogram-telepítő Zango videolejátszót is kiszúrta, pedig az nem is fut Vista alatt). Javult a helyzet a trójai programok felismerése, és a túlterheléses támadásoknál használt RDS exploitok (Remote Data Services - ez a Windows modul szolgálja ki a távoli gépek információ-lekéréseit) elleni védelem területén is.

A legtöbb fenyegetés ellen azonban a Vista ugyanolyan tehetetlennek bizonyult, mint az XP. Vírusok, vektoros képekbe, scriptekbe rejtett rosszindulatú programok, adathalász próbálkozások, a háttérben programokat telepítő, vagy veszélyes címekre átirányító weboldalak - csupa olyan kategória, amiben a Vista egyetlen blokkolt támadással az XP fölé kerekedhetett volna, de nem sikerült: mindkét Windows beengedte az összes támadást.

Kell a plusz védelem

A Vista tehát valójában alig biztonságosabb, mint az XP, és külső vírusirtó, tűzfal és egyebek nélkül valóságos öngyilkosság kimerészkedni vele az internetre. A Windows Defender bíztató kezdet, de ahogy egy biztonsági szakértő fogalmazott, "egyelőre több a lyuk benne, mint Warren Beattyben volt a Bonnie és Clyde végén".