Benedek
-5 °C
5 °C

Látványképség

2001.01.23. 13:29
Képzeljünk el egy ideális szilveszteri bulit: legyen kevés beavatkozást igénylő mp3 zene, nagy teljesítményű hangfalakból, sós stangli műanyag edényben, pezsgő a padlón, házigazda a fürdőszobában, stabil oldalfekvésben! Mit néz az ember ilyenkor? A pohár fenekét, esetleg az X által meghívott hölgy fenekét? Ergya tévéműsort? Nem, Winamp vizualizációt.
Irgalmatlan hangzású neve ellenére, a Winamp vizualizáló plugin nem egy nehéz fémtárgy, amivel mondjuk barátaink kulcscsontját kell ütögetni, hanem egy nagyjából szükségtelen és értelmetlen szoftver, amely a zenéből képet generál.

A digitális zenei lejátszóprogramot tervező Nullsoftos mérnökök fantáziájának köszönhetően a Winampot egy sereg különféle segédprogrammal okosíthatjuk. Egy két hangkártyával szerelt géppel és egy kivetítővel így akár egy egész estét betöltő performanszot is leadhatunk, csak egy DJ-pluginre és egy jó vizualizáló programra van szükség.

Egy ilyen plugin egyébként színes, változó formáival jól elszórakoztat egy mélázó típusú embert, aki kíváncsi rá, hogy milyen a zene, amikor látható. Aki vizualizációs pluginek tesztelésére készül, másfél megától alig száz kilobájtnyi letöltésekre számíthat, és akkor jár a legjobban, ha elég erős videokártyája van az egész képernyős megjelenítéshez.

AVS (Mirror US CD2 - RefleXIon)

Justin: Say trip (AVS)
Az AVS (Advanced Visualisation Society) név a vizualizátorok egy egész vonulatát jelzi. Az AVS-pluginek egy közösségi munkában készülnek: a Winamp közeli társaság tagjai lelkes kódolók, akik időről időre előállnak egy-egy újabb algoritmussal, amely a zene bitsorozatából, a ritmust követő színes amorf formákat tud előállítani. Az elkészült vizualizációkat a többiek leosztályozzák, a legjobbakat sós kútba teszik, onnan is kiveszik, majd negyedévente egyszer egy telepítőbe gyűjtve a nagyérdemű rendelkezésére bocsátanak belőlük vagy ötvenet.

Utóbbi azért lényeges, mert a vizualizáció halála az ismétlődés. A vizualizációs pluginekben időről időre ismétlődnek a képek, és irritálni kezdik az embert. Az AVS előnye is ez: egy év gyűjtögetés és szorgalmas letöltögetés után már összegyűlhet annyi algoritmus, hogy egész éjszaka nyugodtan lehet nézegetni. Ez egyben hátránya is: az eklektikus vizualizációk gyakran nem passzolnak a zenéhez, és az itt-ott elfajzott programrészletek kis babrálásra egycsapásra lefagyasztják a gépet.

http://www.winamp.com/plugins

Punkie v1.1

Punkie vs Blöff sundtrack
Pascal Dallongeville munkája a Punkie kifejezetten ideális vizualizátor szűk körű házibulikhoz. Legjobban a középgyors németes dufta-techno fekszik neki, de szépen kirajzolt nekem egy punkosabb dalt is. Körülbelül két óra múltán kezdenek kifejezetten ismétlődni a motívumok. Legfőbb erénye: képességeihez mérten pirinyó plugin, mindössze hetvenöt kilobájt.

Kötelességemnek tekintem figyelmeztetni az olvasót, hogy kicsit távolodjon el a monitortól, mielőtt Dallongeville oldalára pillantana. A szakember ugyanis, amilyen jó plugint alkotott, olyan lélekrombolóan csúnya oldallal hirdeti tudását.

http://www.multimania.com/scalpel/

G-Force és Whitecap

G-Force
Andy O'Meara pluginjei olyannyira lenyűgözték Sealt, az ismert énekest, hogy az úgy döntött, koncertjeit ezzel a vizualizációval fogja feldobni. O'Meara igazi professzora a vizualizációnak: egymaga képes összeírni egy AVS-re való képalkotó algoritmust. Sealből kiindulva egyszerű következtetés, hogy a G-Force a lassabb, lírai zenével villant a legjobban. A Whitecap a háromdimenziós struktúrák ábrázolásában alkot nagyot, bár kissé öncélúan tematikus sorrendbe szedve vezeti elő kunsztjait a brutális megjelenésű háromdimenziós rácsszerkezetektől a fantáziadúsabb rezgő fényjátékokig. A pluginek egyenként körülbelül egymegás letöltést jelentenek, én elsősorban a G-Force-ot javaslom.

http://www.55ware.com/

Geiss

Geiss, űrodüsszeia-motívum
A Geiss az egyik legoldskoolabb és legszebb plugin. Ryan M. Geiss ősdemóscenés tag művéért egy 144 kilobájtos letöltést kell bevállalni, aztán telepítés után már csak nézni kell előre jó sokáig. Mind közül ez a kedvencem.

http://www.geisswerks.com/

Tripex v2.92

Jól csengő neve ellenére csalódást okozott a szigetországi szaktudós, Ben Marsh vizualizátora, mivel semmilyen küszködés árán nem volt képes mozgóképet rajzolni. A legbutábbra beállított képfelbontásnál is másodpercenként egyet mozdult az a fénycsimbókos micsoda, ami valószínűleg nagyon jól néz ki. Feltételezéseim szerint a Tripex olyan profi performansz-eszköz, amelyhez nem árt, ha a helyszínen van egy Deep Blue teljesítményű gép. Különösen rokonszenves szolgáltatása, hogy tíz darab szabadon választott üzenetet lehet begépelni, amelyek megfelelő gombok lenyomása esetén megjelennek a színes kavalkád közepén. A Tripex telepítője fél megabájt.

http://www.tripex.co.uk

Táncoló egyebek

Tripex
Szintén a vizualizációk közé tartoznak a különféle táncoló modellek, amelyek több-kevesebb sikerrel megpróbálnak a zene ritmusára mozogni. A táncos pluginek elsősorban a tíz éven aluli korosztály mp3-mániás számítástechnikai guruinak szubkultúráját célozzák meg.

A Winampba illeszthető pluginek egyébként nem mindig önmagukban álló dolgok. A Radiohead együttes például legújabb albumához egy komplett Winamphoz való szettet adott ki, az album hangulatához passzoló vizualizálóval és skinnel.