Adalbert
13 °C
21 °C

A Viszt A.-k harmada beperelné a Microsoftot

2006.11.30. 16:34
A magyarországi Viszt A.-k többsége hallott a Microsoft operációs rendszeréről, de nem tervezik névlopás miatt beperelni a társaságot.

A Magyar Telekom online tudakozójában tíz Viszt A. található. Közülük ketten két telefonszámmal szerepelnek az adatbázisban, valójában tehát nyolcan vannak. A nemek aránya a magyar átlaghoz hasonlóan 50-50 százalék, négy férfi és négy nő van a Viszt A.-k között.

Minta

A minta negyede (két fő) nem kapcsolható, két nő. Viszt Aranka és Viszt Ambrusné kiesése után már csak ketten maradtak a hölgyek, egyikőjük azonban már az adatbázisban kikötötte, hogy nem kíván semmilyen felmérésben részt venni. A felmérés nőkre vonatkozó megállapításai éppen ezért csak mérsékelten reprezentatívak.

A megmaradt öt Viszt A.-ból a mintavétel időpontjában ketten nem tartózkodtak otthon, vagy telefonközelben, így hárman tudtak válaszolni kérdéseinkre.

Ismerik

A fejér megyei Viszt Attila (idősebb Viszt Attila fia) hallott már az operációs rendszerről, azt viszont délelőtt fél 12-ig nem is sejtette, hogy csütörtökön kerül piacra a Vista. Örült a hírnek, és tervezi, hogy előbb-utóbb feltelepíti gépére az operációs rendszert, bár az XP-vel is tökéletesen elégedett. Viszt Attila nem tervez jogi lépéseket a Microsoft ellen neve ellopása miatt.

A Microsoft Vista budapesti névrokona, Viszt Attila meglepően jól értesült: tudja, hogy csütörtökön van a premier, és tetszik neki az új operációs rendszer. Sőt, a Windowst általában jobban kedveli, mint a Mac OS X-et, mert a Microsoft szoftverét szokta meg, ráadásul kényelmesebbnek is tartja. Eddig még nem jutott eszébe, hogy a redmondi cég ellopta a nevét, és felvetésünk ellenére sem tervezi beperelni a 295 milliárd dolláros piaci értékű Microsoftot.

Mintánk egyetlen hölgytagja, Viszt Anikó tőlünk értesült a jó hírről, és szerencsésnek tartja a névválasztást. Szerinte a Microsoftnak a Vistával mákja van. Viszt Anikót nem különösebben foglalkoztatják az operációs rendszerek, de elképzelhetőnek tartja, hogy jogi útra tereli az ügyet.

Elemzés

A telefonnal rendelkező nyolc előfizetőből hárommal beszéltünk. Ez az elérhető Viszt A.-k 37,5 százaléka, így felmérésünk reprezentatív. A minta alapján a Viszt A.-k többsége, 66 százaléka (2 fő) hallott már az új operációs rendszerről. Kísértetiesen hasonló lett az eredmény, amikor a perelési hajlandóságot vizsgáltuk. A többség nem terelné jogi síkra a névlopást, érdekes módon a többség most is az összes válaszadó 66 százalékát (2 fő) jelenti.

Kutatásunk alapján elsősorban azok perelnék be a Microsoftot (a minta 33 százaléka), akik a kutatást végző személytől hallottak először (a minta 33 százaléka) a Vista csütörtöki megjelenéséről. A férfiak perelési hajlandósága 0 százalék, a hölgyek 100 százaléka elképzelhetőnek tarja, hogy bíróság elé citálja a redmondi céget.

A cég sem perel

Magánszemélyek mellett vállalatokat is érint a Microsoft névválasztása. Az 1989 óta sikeresen működő Vista utazási iroda hallott a csütörtöki premierről, és úgy látják, előbb-utóbb mindenképp kipróbálják az operációs rendszert.

A Vista utazási iroda reméli, hogy a Microsoft operációs rendszere méltó lesz a névhez, amelyhez itthon már több díj és elismerés kapcsolódik, turisztikai kategóriában. A feltűnő névazonosság, és az egyértelmű lopás ellenére sem tervezi az utazási iroda, hogy beperli a Microsoft Corporationt.