Mihály
2 °C
16 °C

A Vistával vége a lassú pc-nek?

2005.08.10. 11:15
Automatikus töredezettségmentesítéssel, gyors alkalmazás-betöltéssel és kézi Tálca-menedzsmenttel veszi fel a harcot a Microsoft új operációs rendszere a felhasználók életét megkeserítő gépparalízissel. Az ünnepelt új funkciók nagy részét már az XP is tudja, csak nem magától.

Örökre megállíthatja a Microsoft legújabb operációs rendszere azt a folyamatos lassulást, amely idővel törvényszerűen a pc-k tetszhalálához vezet, írja a Cnet. A Vistába épített új automatikus rutinok és kézi segédeszközök révén a személyi számítógép jóval azután is fürge és egészséges marad majd, hogy elhagyta a szaküzletet, és tulajdonosa először benyomta rajta a Power gombot, ígéri a redmondi szoftverhatalom.

Ha már a csoda sem segít

Most az a helyzet, hogy egy átlagos windowsos pc, amelyet többet használnak, mint amennyit karban tartanak, az operációs rendszer telepítése után egyfolytában lassul: az alkalmazások megfontoltan nyílnak, egy-egy fájl megnyitásakor egyre elmélyültebben gondolkodik a gép, és a nagy gondolkodásba nem ritkán bele is fagy úgy, hogy már a klasszikus varázsmódszer, a Ctrl-Alt-Delete sem segít rajta.

A lassulás gyakori oka a merevlemez töredezettsége, az operációs rendszerrel együtt elinduló és a memóriát foglaló alkalmazások sokasága és az átlagos felhasználó előtt rejtve maradó egyéb szoftveres útszűkületek. A Vista ezek mindegyikére nyújt majd valamilyen megoldást, amelyek többsége forradalminak nem mondható ugyan, de minden olyan átlagfelhasználón segíthet, aki nem az MIT-n szívta magába a biteket.

Huszonkilenc ikon a Tálcán

A fájlokat összevissza tároló, töredezett merevlemez miatt lassul a munka, ezért a Vista automatikus töredezettségmentesítővel kedveskedik azoknak, akik elmulasztják a mindennapi defragmentációt.

Hogy az alkalmazások gyorsabban elinduljanak, a Microsoft beveti SuperFetch nevű csodát, amely figyeli, melyik programot milyen gyakran nyitja meg a felhasználó, és legközelebb már a megnyitás előtt a memóriába tölti a kedvenc alkalmazásokat. A módszer nem ismeretlen, a Microsoft XP, sőt a Linux is alkalmazza itt-ott, igaz, a technikának egyelőre nincs neve. Majd a Vistában.

A pc-k lassúságáért nagy mértékben felelősek az operációs rendszer elindulásakor automatikusan beinduló programok. Egy ötezer felhasználón végzett kutatás megállapította, hogy egy-egy gépen átlagosan huszonkilenc alkalmazás indul el magától, és gyakran anélkül zabálja memóriát, hogy bármikor szükség lenne rá. A Microsoft ezért olyan vezérlőpultot tesz a Vistába, amely segít eldönteni, melyik programra van szükség, és melyiket lehet örökre eltávolítani a Tálcáról, illetve a memóriából.

Az XP sem teljesen hülye

A Vista nemrégiben közzétett bétaváltozata még nem tartalmaz minden lassulásgátló újítást: a rendszermonitor például már benne van, de a manuális programkilövő csak később kerül az operációs rendszerbe, amelyet jövőre dob piacra a Microsoft.

Azoknak, akik nem akarnak a Vistára várni, a Microsoft szájtján a cég XP-szakértője ad gépgyorsító tanácsokat. Tony Northrup szerint jelentős teljesítményjavulás érhető el a nem használatos programok eltávolításával, a merevlemez szoftveres kitakarításával (Disk Cleanup), a töredezettségmentesítéssel (Defragment), a nem használatos hálózati kapcsolatok bezárásával és az automatikusan elinduló programok Tálcából való eltávolításával, ami a Vista megjelenéséig a Start>Run>Msconfig>Startup varázslatsorozattal érhető el az XP-ben.