Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Vistával vége a lassú pc-nek?

2005.08.10. 11:15
Automatikus töredezettségmentesítéssel, gyors alkalmazás-betöltéssel és kézi Tálca-menedzsmenttel veszi fel a harcot a Microsoft új operációs rendszere a felhasználók életét megkeserítő gépparalízissel. Az ünnepelt új funkciók nagy részét már az XP is tudja, csak nem magától.

Örökre megállíthatja a Microsoft legújabb operációs rendszere azt a folyamatos lassulást, amely idővel törvényszerűen a pc-k tetszhalálához vezet, írja a Cnet. A Vistába épített új automatikus rutinok és kézi segédeszközök révén a személyi számítógép jóval azután is fürge és egészséges marad majd, hogy elhagyta a szaküzletet, és tulajdonosa először benyomta rajta a Power gombot, ígéri a redmondi szoftverhatalom.

Ha már a csoda sem segít

Most az a helyzet, hogy egy átlagos windowsos pc, amelyet többet használnak, mint amennyit karban tartanak, az operációs rendszer telepítése után egyfolytában lassul: az alkalmazások megfontoltan nyílnak, egy-egy fájl megnyitásakor egyre elmélyültebben gondolkodik a gép, és a nagy gondolkodásba nem ritkán bele is fagy úgy, hogy már a klasszikus varázsmódszer, a Ctrl-Alt-Delete sem segít rajta.

A lassulás gyakori oka a merevlemez töredezettsége, az operációs rendszerrel együtt elinduló és a memóriát foglaló alkalmazások sokasága és az átlagos felhasználó előtt rejtve maradó egyéb szoftveres útszűkületek. A Vista ezek mindegyikére nyújt majd valamilyen megoldást, amelyek többsége forradalminak nem mondható ugyan, de minden olyan átlagfelhasználón segíthet, aki nem az MIT-n szívta magába a biteket.

Huszonkilenc ikon a Tálcán

A fájlokat összevissza tároló, töredezett merevlemez miatt lassul a munka, ezért a Vista automatikus töredezettségmentesítővel kedveskedik azoknak, akik elmulasztják a mindennapi defragmentációt.

Hogy az alkalmazások gyorsabban elinduljanak, a Microsoft beveti SuperFetch nevű csodát, amely figyeli, melyik programot milyen gyakran nyitja meg a felhasználó, és legközelebb már a megnyitás előtt a memóriába tölti a kedvenc alkalmazásokat. A módszer nem ismeretlen, a Microsoft XP, sőt a Linux is alkalmazza itt-ott, igaz, a technikának egyelőre nincs neve. Majd a Vistában.

A pc-k lassúságáért nagy mértékben felelősek az operációs rendszer elindulásakor automatikusan beinduló programok. Egy ötezer felhasználón végzett kutatás megállapította, hogy egy-egy gépen átlagosan huszonkilenc alkalmazás indul el magától, és gyakran anélkül zabálja memóriát, hogy bármikor szükség lenne rá. A Microsoft ezért olyan vezérlőpultot tesz a Vistába, amely segít eldönteni, melyik programra van szükség, és melyiket lehet örökre eltávolítani a Tálcáról, illetve a memóriából.

Az XP sem teljesen hülye

A Vista nemrégiben közzétett bétaváltozata még nem tartalmaz minden lassulásgátló újítást: a rendszermonitor például már benne van, de a manuális programkilövő csak később kerül az operációs rendszerbe, amelyet jövőre dob piacra a Microsoft.

Azoknak, akik nem akarnak a Vistára várni, a Microsoft szájtján a cég XP-szakértője ad gépgyorsító tanácsokat. Tony Northrup szerint jelentős teljesítményjavulás érhető el a nem használatos programok eltávolításával, a merevlemez szoftveres kitakarításával (Disk Cleanup), a töredezettségmentesítéssel (Defragment), a nem használatos hálózati kapcsolatok bezárásával és az automatikusan elinduló programok Tálcából való eltávolításával, ami a Vista megjelenéséig a Start>Run>Msconfig>Startup varázslatsorozattal érhető el az XP-ben.